Hlavní obsah

U soudu se verdikty kupují, tvrdí slovenský podnikatel

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský podnikatel podal trestní oznámení na čtyři soudce obchodněprávního kolegia Nejvyššího soudu. Ján Vovčík má totiž podezření, že protistrana si u Nejvyššího soudu koupila rozsudek za úplatek ve výši sedmi miliónů korun. Podnikatel to uvedl pro slovenský deník Hospodárske noviny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vovčík se od roku 2006 ve dvou soudních sporech snaží získat nárok na dividendy v celkové výši 22,8 miliónu korun od dvou statutárních společností, které získaly státní majetek. V akciové společnosti je Vovčík menšinovým vlastníkem.

Soud v minulosti přiznal podnikateli část dividend, o dalším nároku rozhodoval Nejvyšší soud, který ho zamítl. Protistrana veřejně mluví o úplatku. „Přede všemi otevřeně deklarují, že kdo maže, ten jede. Říkají, že když si zaplatíme, tak vyhrajeme,“ uvedl Vovčík. K trestnímu oznámení se odhodlal, když měl soudce obchodního kolegia Jozef Štefanko otevřeně konstatovat, že soudní rozhodnutí se u nich kupují.

Rozhodnutí ve zmíněném případě si měla protistrana koupit přes advokáta, který je známým předsedy obchodního kolegia. „Předseda kolegia byl zprostředkovatelem. Soudcům v senátu dal po miliónu a s advokátem si ponechali zbytek,“ dodal Vovčík.

Předseda Nejvyššího soudu Štefan Harabin řekl, že na případné požádání vyšetřovatelů je připraven zbavit soudce mlčenlivosti. „Podporuji každé objasnění podezření, protože pouze nezávislé vyšetřování může tyto informace potvrdit, nebo vyvrátit,“ uvedl Harabin.

Reklama

Výběr článků

Načítám