Hlavní obsah

Turistickou sezónu v Chorvatsku ohrožuje nedostatek pracovních sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Turistickou sezónu v Chorvatsku ohrožuje aktuální nedostatek pracovních sil, uvedli zaměstnavatelé působící v oblasti cestovního ruchu. Informoval o tom v pátek Večernji list, podle kterého Chorvaté o práci v cestovních ruchu často nejeví zájem. Zaměstnavatelé viní z problému vládu, která není schopna umožnit snadný příchod dostatečného počtu pracovníků ze zahraničí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Krásný pohled na Šibenik se naskýtá z pevnosti sv. Michaela.

Článek

Chorvatský svaz zaměstnavatelů (HUP) a Chorvatský svaz turismu (HUT) vyzvaly v pátek vládu, aby zvýšila kvóty pro počet pracovníků ze zahraničí. Tvrdí, že nedostatek zaměstnanců v hotelech a pohostinství ohrožuje turistickou sezónu. Pokud se nic nezmění, některé ubytovací kapacity či restaurace podle nich nebudou schopné provozu.

„Před hlavní turistickou sezonou je situace s pracovní silou kritická a otevření některých turistických zařízení, včetně restaurací a barů, je ohroženo,” píše se ve výzvě.

Oba svazy vládě vyčítají, že kvóty pro zahraniční zaměstnance jsou již nyní vyčerpané a že těm pracovníkům, kteří povolení získali, trvá týdny vyřídit všechny potřebné formality.

Chorvatsko, které je nejmladším členem Evropské unie, v prosinci zvýšilo počet povolení pro zahraniční pracovníky pro letošní rok na 65 100 z loňských 38 769. V sektoru turistického ruchu se kvóta zvýšila na 15 611 z 8930, napsala agentura Reuters.

Chorvaté nechtějí pracovat v cestovních ruchu

Vláda nechce kvóty dál zvyšovat, protože v zemi je více než osmiprocentní nezaměstnanost. Chce, aby se místa nabídla přednostně domácím pracovníkům. Ti se však často odmítají v cestovním ruchu nechat zaměstnat.

„Naším cílem je zaměstnávat primárně domácí pracovní sílu, místní lidé však nejsou k dispozici nebo nemají o práci v cestovním ruchu zájem,” uvedl HUT. Zahraniční pracovníci přicházejí do Chorvatska převážně z balkánských zemí, které nejsou členy EU. Někteří však pocházejí ze vzdálenějších částí světa, například z Ukrajiny či dokonce až z Asie, píše Reuters.

Turistický průmysl je klíčovým přispěvatelem do chorvatského státního rozpočtu a na HDP země se podílí zhruba 20 procenty. Chorvatsko je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů, loni jich tam vyrazilo 813 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám