Hlavní obsah

Turecko-ruské námluvy: Spojme síly a vymažme Islámský stát, vyzývá Ankara

Moskva

Turecko vyzvalo Rusko, aby s ním vytvořilo vojenskou koalici proti Islámskému státu. Apel přichází dva dny poté, co se prezidenti obou zemí během jednání v Petrohradě usmířili. Ukončili tím diplomatickou krizi, která se mezi Ankarou a Moskvou rozhořela po sestřelení ruského bojového letounu na syrsko-turecké hranici.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem na úterním jednání v ruském Petrohradu

Článek

„Pojďme společně soustředit naše prostředky na Daeš (Islámský stát). Pojďme proti této teroristické organizaci bojovat společně tak, abychom ji mohli vymýtit tak rychle, jak jen to bude možné,“ prohlásil v rozhovoru pro televizi NTV turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Zdůraznil také, že Islámský stát je společným nepřítelem obou zemí, a že pokud nebude zničen, může se rozšířit do dalších zemí.

„Probereme všechny podrobnosti. Vždy jsme Rusko vyzývali, aby společně (s námi) podniklo operace proti Islámskému státu a tahle nabídka je stále na stole,“ řekl dále Çavuşoglu v Moskvě.

Jednou z oblastí, které je podle něj potřeba projednat, je komunikace v reálném čase a spolupráce na úrovni zpravodajských služeb. To by mělo do budoucna zamezit podobným incidentům, jako bylo listopadové sestřelení ruského letadla. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se sešel s ErdoganemVideo: Reuters

Turecko, které je členem Severoatlantické aliance a má v NATO druhou nejsilnější armádu, bylo Západem dlouhodobě kritizováno za to, že v boji s Islámským státem nevyvíjí dostatečné úsilí.

Z turecké základny Incirlik nicméně startují bojové letouny koalice vedené Spojenými státy, jež pozice Islámského státu bombardují. Turecko navíc proti IS podniká vlastní útoky, byť v omezené míře. Po sestřelení ruského letadla se omezuje hlavně na dělostřelecké ostřelování pozic IS v blízkosti tureckých hranic.

Turecký ministr zahraničí ale ve středu přislíbil, že se do vojenské operace aktivně zapojí také turecké letectvo, neupřesnil však kdy.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Jablkem sváru mezi Tureckem a Ruskem nicméně zůstává vztah k režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Zatímco Moskva je jeho hlavní spojenec, Ankara aktivně podporuje ozbrojené povstalce. Navíc pro ni dosud byl odchod Asada z čela země klíčovou podmínkou pro řešení konliktu.

Turecko Asadův režim viní ze zabití stovek tisíc lidí, připomněla agentura AFP. To ale podle Çavuşogla není na překážku jednáním s Ruskem.

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

„Nemůžeme nechat stranou dialog s Ruskem jen kvůli tomu, že máme rozdílné postoje k Asadovi,” řekl ve čtvrtek šéf turecké diplomacie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám