Hlavní obsah

Turecké drony Bayraktar zapálily sklady nafty v Brjansku, tvrdí ruská média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva sklady nafty v ruském Brjansku vzplály, protože je napadly turecké drony Bayraktar TB-2, uvedla ruská média. U skladů, které hořely, byly nalezeny laserem naváděné bomby MAM-L, které mohou nosit právě bezpilotní letadla. Rusko v sobotu Ukrajinu obvinilo z dalšího leteckého útoku na Brjanský region.

Foto: Roketsan

Munice MAM-L, kterou byly zřejmě zapáleny sklady ropy v Brjansku.

Článek

Gubernátor Brjanské oblasti v sobotu uvedl, že ruská protivzdušná obrana opět zasahovala proti ukrajinskému letounu a že dva granáty dopadly u technologické budovy ropného terminálu v Žeče, jeden ho zasáhl. Pokračují podle něj ukrajinské útoky.

Útok na zásobníky ropy 

Sklady ropy v Brjansku vzplály v noci na 25. dubna. Rusko původně nezveřejnilo příčinu požáru, když ale byly požáry 26. dubna uhašené, brjanská mutace listu Moskovskij komsomolec uvedla, že na místě požárů u jednoho ze skladů nafty patřícího společnosti Transněft Družba byly nalezeny úlomky chytré munice MAM-L.

Na kanále Baza v síti Telegram stálo, že příčinou požáru byl úder bezpilotních letadel.

Že útočily Bayraktary TB-2, považuje za pravděpodobné i expert Stijn Mitzer, který stojí za blogem Oryx, jenž dokumentuje ruské ztráty.

Mohutný požár v ruském Brjansku. Hoří ropný sklad

Válka na Ukrajině

Na zásobníky Transněftu podle něj dopadly dva kusy munice. Jeden vzplál a dlouho hořel, větší, který byl prázdný, se podařilo rychle uhasit.

O půl hodiny později vzplál i nedaleký sklad nafty ve vojenském areálu ve Foninské čtvrti v Brjansku.

Ráno 25. dubna byly také sestřeleny dva drony Bayraktar asi 170 km od Brjansku v Rylském okresu v Kurské oblasti.

Ukrajina se k podezření, že stála za útokem, nevyjádřila, uvedla pouze, že pozorovala, jak Rusko nalezené trosky dronů přesouvá do ruských měst, aby obvinilo Kyjev z útoku na civilisty.

MAM-L je laserem naváděná munice pro drony s termobarickou nebo protipancéřovou hlavicí, vyráběná tureckou zbrojovkou Roketsan. Váží 22 kg a má dolet 15 km.

Reklama

Výběr článků

Načítám