Hlavní obsah

Turci vytlačují lodě s migranty do našich výsostných vod, stěžují si Řekové

Řecká pobřežní stráž v pátek musela řešit několik incidentů s tureckými plavidly poblíž ostrova Lesbos v Egejském moři. Plavidla podle ní prováděla nebezpečné manévry a pokoušela se vytlačit čluny s migranty do řeckých výsostných vod. Řecký ministr pro migraci Notis Mitarakis to označil za „neodůvodněnou provokaci”, turecká strana se zatím nevyjádřila.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Plavidla se objevila poblíž ostrova Lesbos v Egejském moři.

Článek

Řecká pobřežní stráž uvedla, že se v pátek ráno pokoušelo k ostrovu Lesbos z Turecka doplout šest člunů se zhruba 300 migranty. V oblasti bylo i šest tureckých hlídkových lodí, které migrantům v plavbě nijak nebránily, naopak je doprovázely k řeckým vodám nebo se je do nich pokoušely vytlačit, napsal Kathimerini.

Turecko a Řecko mají ohledně migrantů směřujících přes moře na řecké ostrovy dlouhodobé spory. Turecká pobřežní stráž i četné organizace na ochranu lidských práv v minulosti obvinily naopak Řeky, že se pokoušejí migranty vytlačovat zpět do Turecka, aniž by jim poskytli právo podat žádost o azyl, upozornila agentura AP.

„V pátek ráno helénská pobřežní stráž nahlásila četné incidenty s tureckou pobřežní stráží a námořnictvem, které doprovázely vratké čluny s migranty k hranicím Evropy ve snaze vyprovokovat konflikt s Řeckem,” uvedl v prohlášení ministr Mitarakis.

Řecká pobřežní stráž zveřejnila videonahrávky, kde je mimo jiné vidět, jak turecká loď ve vysoké rychlosti najíždí na řecké plavidlo a jen těsně jej mine. Záběry z kamer také ukázaly turecké lodě plující po boku člunů s migranty směrem k Řecku. Podle agentury AP ale migranti nakonec na řecké území nedopluli, vyzvedla je jiná turecká plavidla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám