Hlavní obsah

Trumpova slova o krásných raketách mohl podnítit chybný překlad

Právo, ama, vpl

Za středečním tweetováním amerického prezidenta Donalda Trumpa, které vyvolalo velký rozruch, by mohl být nepřesný překlad. Podle ruského listu Vedomosti ho mohly k napsání tweetu o „krásných“ raketách motivovat nepřesné zprávy v médiích o výrocích ruského velvyslance v Libanonu Alexandra Zasypkina.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

Deník citoval Vasilije Kašina, experta z moskevské Vysoké školy ekonomické, podle něhož Trumpa ke tweetování zřejmě podnítily zprávy agentur Reuters a AP. Ty citovaly z diplomatova rozhovoru pro televizi Al-Manár, jež patří libanonskému hnutí Hizballáh a podle nichž měl prohlásit, že „Rusko sestřelí rakety a zaútočí i na odpalovací místa v případě agrese USA proti Sýrii“.

Kašin soudí, že se mohlo jednat o nepřesný překlad velvyslancových slov z arabštiny do angličtiny, která byla navíc vytržena z kontextu.

Zopakovaná hrozba

Zdůraznil, že Zasypkin ve skutečnosti jen zopakoval dřívější prohlášení náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Ten už v polovině března varoval, že pokud útoky USA proti Sýrii budou ohrožovat životy ruských vojáků, pak Rusko sestřelí rakety a zaútočí i na místa jejich odpalování.

Upozornil tehdy také, že syrští povstalci připravují provokaci s chemickými zbraněmi, která má posloužit jako zdůvodnění amerického útoku.

Podle experta se informace z agentur objevila ve zprávách televize Fox News, které obvykle sleduje Trump. Ten pak podle něj zhruba po půlhodině rozhněvaně tweetoval textem: „Rusko hrozí sestřelením všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se, Rusko, protože (rakety) přijdou, hezké a nové a ,chytré‘.“ [celá zpráva]

ARD: Bez strategie

Podle Martina Ganslmeiera, zpravodaje německé televize ARD, Trump nejedná jen nezodpovědně, ale činí přesně to, co vyčítal svému předchůdci: ohlašuje v předstihu vojenské kroky.

„Úder přijde, o tom nepanují ve Washingtonu žádné pochybnosti. Ovšem – a to je také typické pro Trumpa – přípravy nedoprovázejí ani sebemenší náznaky nějaké strategie v Sýrii,“ dodala ARD.

Reklama

Výběr článků

Načítám