Hlavní obsah

Trump zrušil zákaz cestování z EU včetně ČR do USA, Biden by ho chtěl zachovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Končící americký prezident Donald Trump v pondělí zrušil pro státy schengenského prostoru včetně České republiky a některé další země zákaz cestování do Spojených států, která platí od loňského roku kvůli šíření koronaviru . Uvolnění cest by mělo platit od 26. ledna 26. ledna, ale mluvčí příštího prezidenta Joea Bidena uvedla, že nová administrativa žádná omezení mezinárodních cest rušit nehodlá.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Joe Biden na Trumpově inauguraci v lednu 2017

Článek

Bílý dům v pondělním prohlášení uvedl, že prezident Trump zrušil zákaz cestování do USA pro občany 26 členských zemí schengenského prostoru včetně České republiky a také pro občany Irska, Británie a Brazílie. Nařízení má vstoupit v platnost 26. ledna, tedy ve stejný den, od kterého se budou muset všichni cestující do USA prokazovat před odletem negativním testem na virus SARS-CoV-2.

V prohlášení Bílý dům uvádí, že omezení pro občany Číny a Íránu zůstávají v platnosti.

Biden připravil legislativní smršť

Amerika

V době, kdy by mělo nařízení vstoupit v platnost, bude už ale americkým prezidentem demokrat Joe Biden.

Biden chce zákaz zachovat

Bidenova mluvčí Jen Psakiová  krátce po vydání Trumpova prohlášení uvedla, že nová administrativa hodlá cestovní omezení zachovat: „Kvůli zhoršující se pandemii a nakažlivějším mutacím, které se objevují po celém světě, teď není doba na to, abychom omezení mezinárodního cestování rušili.” .Bidenova administrativa se podle ní radila s odborníky a došla k závěru, že restrikce zachová.

Potrumpovská dezinfekce. Bílý dům čeká před nástupem Bidena důkladný úklid

Koronavirus

„Ve skutečnosti plánujeme posílit opatření na ochranu veřejného zdraví, které se týkají mezinárodních cest, abychom dál zmírnili šíření covidu-19,” dodala Psakiová.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) minulý týden oznámilo, že se od 26. ledna budou muset všichni cestující do USA prokázat před odletem negativním testem. Záležet přitom nebude na místě odletu ani občanství cestujícího. Opatření tak bude platit i pro Američany, který se loni vydaný zákaz cest do USA z Británie, zemí Schengenu a Brazílie netýkal.

Biden vystřídá Trumpa ve funkci amerického prezidenta ve středu. Demokrat chce zlepšit boj Spojených států proti pandemii covidu-19. V zemi se nákaza koronavirem prokázala již u více než 24 milionů lidí, z nichž podle univerzity Johnse Hopkinse zemřelo přes 398 tisíc

Výběr článků

Načítám