Hlavní obsah

Třiadevadesátiletý veterán si zopakoval seskok k pláži Utah

Aktualizováno

Sedmdesát let od svého seskoku nad Normandií si ve čtvrtek zopakoval akci 93letý americký veterán Jim Martin. K pláži Utah ovšem tentokrát seskočil v tandemu a bez toho, že by musel čelit nepřátelské síle.

Válečný veterán si po sedmdesáti letech zopakoval seskok nad NormandiíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nikdo po mně nestřílel, to je mnohem lepší,“ komentoval Američan. Martin byl nejstarším ze skupiny veteránů, kteří se rozhodli svůj seskok po 70 letech zopakovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Martin, který žije ve státě Ohio, byl za války příslušníkem 101. výsadkové divize. Pláž Utah byla jednou z pěti, na nichž se spojenci 6. června 1944 vylodili. Kromě Utahu se Američané vylodili ještě na pláži Omaha.

Na konci dne D, jak se 6. červen nazývá, dostali spojenci na normandské pobřeží 150 000 vojáků za cenu ztráty 9000 mužů. Do akce bylo zapojeno 11 590 letadel a 6999 plavidel. Byla to největší obojživelná akce v dějinách a znamenala obrat na západní frontě ve válce proti nacistickému Německu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z invaze spojenců v Normandii 6. června 1944Video: Reuters

Foto: Leon Neal/Pool , Reuters

Seskok si zopakoval i 89letý britský veterán Jock Hutton

Oslavy výročí začaly v Normandii už ve čtvrtek. V pátek si vylodění kromě 3000 veteránů připomínají státníci a představitelé 18 zemí včetně prezidentů Francie, USA, Ruska či České republiky. Jejich společný oběd s veterány je plánován na zámku Bénouville u mostu Pegasus, který patřil ke strategickým bodům vylodění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Válečný veterán Hutton skočil v tandemu na stejné pole, jako kdysiVideo: Reuters

Pietní akce vyvrcholí mezinárodním obřadem u Ouistrehamu na pláži Sword, kde se před 70 lety vylodili Britové s Francouzi. Na 500 vojenských hudebníků a 650 figurantů předvede částečnou rekonstrukci událostí dne D.

Reklama

Výběr článků

Načítám