Hlavní obsah

Tlak na Fica sílí. Buď já, nebo on, prohlásila ministryně spravedlnosti

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) měla na víkendovém jednání své strany žádat odchod premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) z funkce. Podle serveru Pluska.sk Žitňanská odchodem Fica podmínila své setrvání ve vládě.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská

Článek

Po pondělním jednání představitelů strany Most-Híd u prezidenta Andreje Kisky se Žitňanská ke své případné rezignaci nevyjádřila. Server Pluska.sk nicméně uvedl, že podmínkou setrvání Žitňanské ve vládě byl odchod Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Směr). Kaliňák v pondělí rezignoval, Fico v premiérském křesle zůstává.

Podle slovenských médií je ale odchod Fica pro stranu Směr nepřijatelný. Předseda parlamentu a další koaliční strany SNS Andrej Danko připomněl, že odchodem premiéra by padla celá vláda.

Žitňanská měla říct, že pokud premiér nepodá demisi, odejde z čela resortu spravedlnosti. V pondělí odpoledne zasedne republiková rada strany Most-Híd, která má projednat situaci po odchodu Kaliňáka z funkce i požadavek Žitňanské.

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár po jednání u prezidenta Kisky řekl, že o dalším postupu strany rozhodne republiková rada Most-Híd. „Poslední slovo má republiková rada,“ zdůraznil.

Média spekulují, že by mohla z koalice vystoupit celá partaj, což by patrně vedlo k pádu vlády.

Odchod Žitňanské má chtít SNS

Situaci zamotala také informace, že odchod Žitňanské požaduje koaliční Slovenská národní strana (SNS). „Naše členská základna je rozladěna pokusy o dekriminalizaci drog a prosazování Istanbulské úmluvy,“ nechal se slyšet místopředseda SNS Anton Hrnko, který nevyloučil, že strana podmíní své setrvání v koalici odchodem Žitňanské z funkce. Istanbulská úmluva je dohoda Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Úmluva mimo jiné nově definuje některé trestné činy, například stalking, vynucený potrat nebo vynucenou sterilizaci.

Vedení SNS se v pondělí odpoledne setká s prezidentem Kiskou a poté bude samostatně jednat o politické situaci v zemi, která nastala po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. [celá zpráva]

SNS je připravena na pád vlády i její obměnu 

Předseda parlamentu a Slovenské národní strany Andrej Danko řekl, že jeho strana je připravena na rekonstrukci vlády podle představ premiéra nebo prezidenta. Zároveň připustil debaty o předčasných volbách.

„Pokud v souvislosti s vnitřními procesy strany Most-Híd ztratí koalice podporu, budeme pro předčasné volby,“ zdůraznil Danko.

Anketa

Měl by podle vás slovenský premiér Robert Fico odstoupit?
Ano
49,5 %
Ne
50,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8061 čtenářů.

Reklama

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Výběr článků

Načítám