Hlavní obsah

Teroristy z Paříže přestali před půl rokem sledovat

– Paříž • Aktualizováno

Partnerku teroristy z pařížského obchodu Hayat Boumeddieneovou, po které francouzská policie pátrá, sledovali, odposlouchávali jí telefon a monitorovali její aktivity na internetu. Sledování však bylo před půl rokem zrušeno. Policie shledala, že žena a její komplicové nepředstavují velké riziko. Buňka tento týden jménem Islámského státu a Al-Káidy zavraždila 17 lidí.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Policisté před pátečním zásahem v prodejně s košer potravinami v Paříži

Článek

Boumeddieneová a její partner Amedy Coulibaly se znali přinejmenším s jedním z bratrů Kouachiových, kteří ve středu vyvraždili redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Sama Boumeddieneová si v loňském roce s ženou Chérifa Kouachiho v průměru dvakrát denně telefonovala. [celá zpráva]

Policie začala buňku včetně Boumeddieneové denně sledovat na konci roku 2011, poté, co se Said Kouachi vrátil z Jemenu, kde se cvičil v táboře radikálů z tamní odnože Al-Káida a kde se měl také setkat s teroristou Anwarem Al-Awlakim, jehož později zabili Američané. [celá zpráva]

„Jenomže mezi tímto datem a létem 2014 nic nenaznačilo na spojení s radikálním islámským hnutím, takže bylo sledování zastaveno za účelem zaměření se na další osoby, které v tu chvíli představovaly větší riziko,“ citoval server Daily Mail nejmenovaný zdroj z pařížské justice.

Foto: francouzská policie, Reuters

Chérif (vlevo) a Said Kouachiové

Pašovala zbraně?

Boumeddieneová podle zpráv z Francie uprchla a nyní je v Sýrii. Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že odcestovala už po Novém roce do Turecka, které je přestupní stanicí pro ty, kdo se chtějí připojit k extremistům z Islámského státu v Sýrii.

Vysoký představitel tureckých tajných služeb uvedl pro agenturu Reuters, že Turci nedostali od Francouzů žádné varování. To dorazilo až tento týden a turečtí zpravodajci pak zachytili signál z mobilu Boumeddieneové. „Domníváme se, že nyní je v Sýrii,“ prohlásil zdroj o hledané ženě.

Foto: Pařížská policejní prefektura

Hayat Boumeddieneová a Amedy Coulibaly

Sdělovací prostředky spekulují, že Boumeddieneová pomáhala útočníkům shánět zbraně. Coulibaly a Kouachiovi se dostali k množství trhaviny, útočným puškám kalašnikov, granátometu a pistolím ruské výroby Tokarev. Panuje domněnka, že zbraně byly do Francie propašovány z Balkánu. Pašovat je mohla Boumeddieneová.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Policie kvůli útokům zadržela pět lidí. V sobotu ale byli z vazby všichni propuštěni, uvedla mluvčí pařížské prokuratury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám