Hlavní obsah

Hledaná partnerka teroristy z Paříže už je v Sýrii

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie stále intenzivně pátrá po ženě útočníka z košer obchodu v Paříži Hayat Boumeddieneové. Podle serveru listu Le Parisien však už mladá žena ve Francii není, údajně uprchla do Sýrie.

Foto: Paris Prefecture de Police handout, Reuters

Hayat Boumeddieneová

Článek

Stále není potvrzené, že se 26letá Boumeddieneová podílela na přepadení košer obchodu, v němž byli zabiti čtyři lidé. Policie spustila rozsáhlé pátrání a varovala veřejnost, že je mladá žena nebezpečná a ozbrojená. [celá zpráva]

Podle Le Parisien však už hledaná ve Francii není. Údajně odletěla z Madridu do Turecka, které je přestupní stanicí pro džihádisty směřující do Sýrie. Boumeddieneová podle zpráv v košer prodejně, kde útočil její partner, vůbec nebyla. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že do Sýrie odjela hned po Novém roce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah v košer obchodě v Paříži (video neobsahuje zvuk)Video: Reuters

Bývalou pokladní Boumeddieneovou údajně zradikalizoval její partner Amedy Coulibaly. Ona se pak začala zahalovat a cvičit se zbraněmi. K tomu se znala s partnerkou jednoho z pachatelů masakru v redakci Charlie Hebdo. Policie zaznamenala stovky telefonátů mezi oběma ženami.

Boumeddieneová je údajně alžírského původu, ale změnila si příjmení. Od smrti matky, která zemřela, když jí bylo šest let, vyrůstala u pěstounů, protože se otec nedokázal o rodinu se sedmi dětmi postarat.

Coulibalyho si vzala při náboženském obřadu v roce 2009, který ale francouzské zákony neuznávají. Už před tím měla žít v jeho bytě, zatímco si odpykával trest ve spojitosti s plánem útoku v pařížském metru.

Z práce ji vyhodili

Ve vězení se měl Colibaly setkat s jedním z útočníků na redakci týdeníku Charlie Hebdo Chérifem Kouachim. Přáteli se nestali jen oni dva, ale také jejich partnerky. Podle serveru deníku Le Monde si obě ženy jen loni telefonovaly zhruba 500krát.

Boumeddieneová a Coulibaly se podle listu cvičili v horské oblasti Cantal ve střelbě z kuše. Tamní cvičiště měl zřídit radikál Djamel Beghal, jehož Coulibaly s Kouachim potkali ve vězení. Beghal si tam odpykával desetiletý trest za plánování útoku na americkou ambasádu v Paříži v roce 2001.

Boumeddieneová se také v roce 2010 objevila na fotografii v Le Monde. Oděná do nikábu - šátku, který ji halí celou tvář kromě očí - míří s kuší na objektiv. Právě kvůli tomu, že se začala celá zahalovat, také údajně přišla o práci pokladní v obchodě.

V témže roce ji vyslýchala policie. Podle serveru Daily Mail vypověděla, že ji její přítel a další podnítili, aby začala číst knihy o víře. „Když jsem viděla masakry nevinných v Palestině, Iráku, Čečensku, Afghánistánu nebo jinde, kam Američané poslali své bombardéry, tak se ptám, kdo je tady terorista,“ citoval z výpovědi britský server.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám