Hlavní obsah

Tělo tureckého exprezidenta zkoumají znalci, mohl být otráven

– Istanbul
Novinky, rei

Z hrobky na istanbulském hřbitově byly za dozoru hlavního městského žalobce vyzvednuty tělesné ostatky bývalého prezidenta Turguta Özala. Budou podrobeny analýze forenzních expertů, kteří mají nově stanovit příčinu úmrtí bývalé hlavy státu. Nové vyšetřování inicioval nynější prezident Abdullah Gül, rodina a spolupracovníci měli podezření, že byl Özal otráven.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku exhumovali tělo bývalého prezidentaVideo: Reuters

 
Článek

Özal zemřel během výkonu funkce v roce 1993 ve věku 65 let. Lékaři uvedli, že příčinou bylo selhání srdce. Rodina a spolupracovníci prezidenta to ale zpochybňovali. Nynější prezident Gül proto vytvořil státní komisi, která případ prošetřila. V červnu pak uvedla, že existují pochybnosti, protože nebyla provedena  pitva a chybí výsledky krevní testů.

Pitva by měla být uskutečněna do konce tohoto týdne, pak budou prezidentovy ostatky vráceny rodině. Výsledky zkoumání se však očekávají nejdříve za dva měsíce, a vzhledem k tomu, že od Özalovy smrti uběhly dvě dekády, vůbec nemusí být jednoznačné, upozornila stanice BBC.

Foto: Fatih Saribas/Files, Reuters

Bývalý turecký prezident Turgut Özal

Modernizoval zemi

Özal zastával v 80. letech funkci premiéra, než byl v roce 1989 zvolen prezidentem. Rok před tím přežil pokus o atentát na svoji osobu, příznivci pravice se podařilo tehdejšího premiéra pouze postřelit.

Özal pomohl Turecku s modernizací, za jeho vlády nastoupila země cestu otevřeného trhu. Prezident mimo jiné podporoval Američany vedenou válku proti Iráku, který počátkem 90. let napadl Kuvajt a usiloval o usmíření s povstalci z Kurdské strany pracujících (PKK), s nimiž krátce před svojí smrtí vyjednal příměří.

Özalův bratr Korkut před dvěma lety prohlásil, že za smrtí exprezidenta stojí nacionalistická organizace Ergenekon napojená na vysoké armádní důstojníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám