Hlavní obsah

Teenageři mohou jít na Silvestra ve Štrasburku ven jen v doprovodu rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Vedení Štrasburku, historické metropole Alsaska, vydalo pro teenagery zákaz vycházet ven bez rodičů během silvestrovské noci. Mladí ve věku od 13 do 16 let se nebudou smět venku sami pohybovat od 22:00 do 06:00, napsal server týdeníku Focus. Důvodem nejsou opatření proti koronaviru, ale obavy z porušování zákonů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prefektura se obává nepokojů a škod, které se staly během silvestrovských oslav na přelomu roku 2019/20. Teenageři tehdy v různých částech města zapálili několik stovek aut, útočili na policisty a hasiče a strhly se krvavé bitky.

Zadrženo bylo tehdy na 40 osob. Dvě třetiny ze zadržených byly mladší 18 let, nejmladšímu výtržníkovi bylo pouhých 12 let.

Vezme nám vláda i silvestrovskou noc? Bude záležet na nouzovém stavu

Domácí

Silvestrovská noc na přelomu roku 2020/21 byla klidná, ale jen kvůli tomu, že platila přísná protikoronavirová opatření a pro všechny platil zákaz nočního vycházení.

„Od roku 1997 jsou v širší oblasti Štrasburku pravidelně na Silvestra pozorovány fenomény násilí a degradace měst. Tyto nepokoje mají na svědomí zejména mladí lidé,“ vysvětluje prefektura vydání zákazu.

Foto: Profimedia.cz

Během silvestrovské noci na přelomu roku 2019/20 výtržníci zničili stovky aut.

„V nynější komplikované zdravotní situaci, kdy se nákaza koronavirem výrazně šíří mezi mladými lidmi, se omezení velkých shromáždění na veřejných prostranstvích nabízí. Zákaz vycházení pro teenagery byl vydán také v tomto zdravotním kontextu a s ohledem na zvláštní ochranu nezletilých,“ uvedla prefektura.

V případě porušení zákazu vycházení policie hříšníka dopraví do jeho domova a hrozí mu přísné pokuty, dodává Focus.

Reklama

Výběr článků

Načítám