Hlavní obsah

Vezme nám vláda i silvestrovskou noc? Bude záležet na nouzovém stavu

Praha

Může vláda Andreje Babiše (ANO) zavřít hospody, bary a restaurace po 22. hodině i na Silvestra? Záležet bude na epidemiologické situaci a nouzovém stavu. Ten ale nyní platí jen do 26. prosince, jeho případné prodloužení by musela schválit Poslanecká sněmovna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bar, který neexistuje. Ilustrační foto

Článek

Zatímco otevírací dobu obchodů může vláda omezit podle pandemického zákona, s restauracemi to nejde. „Zapotřebí by k tomu byla změna zákona,“ řekl Novinkám ústavní právník Jan Winter.

Podle ústavního právníka Jana Kysely může vláda k omezení otevírací doby přistoupit ještě na základě zákona o veřejném zdraví, a to při vysokém riziku nákazy v konkrétním místě. „Incidence musí být tak vysoká, že každý může šířit nákazu,“ napsal Novinkám.

Otevírací doba a svátky 2023: Kde nakoupíte o Vánocích, na Silvestra či Nový rok

Vánoce

Zřejmě tak bude potřeba pro omezení restaurací nouzový stav. Ten nyní platí ale jen do 26. prosince, o jeho případném prodloužení by musela rozhodnout Poslanecká sněmovna.

V ní ale nemá Babišova vláda v demisi většinu, podpořit by to tak musely strany nastupující vládní koalice. A ty se v minulosti k nouzovému stavu stavěly spíše odmítavě.

Premiér se zatím na dotaz Novinek, zda bude prosazovat prodloužení nouzového stavu nevyjádřil.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ale současně na sociálních sítích apeloval, aby byli lidé na silvestra opatrní. „ Z pohledu šíření koronaviru jde o jedno z nejrizikovějších období vůbec. Vyhněte se větším skupinám lidí a vydržte to tentokrát bez bujarých večírků,” tvrdí.

„Pokud už mezi lidi zamíříte, hlídejte si rozestupy a noste respirátor,” dodává.

Hospody nuceně zavřely v deset večer. Čekají ztráty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám