Hlavní obsah

Svými 70 tipy FBI Němce zahltila

Právo, vpl

Němečtí kriminalisté, specialisté na boj proti organizovanému zločinu, čelí kolosální úloze. Na základě milionů protokolů z odposlechů, e-mailů a chatů musí zrychlit či v mnoha případech spustit vyšetřování 70 podezřelých z těžkých trestných činů.

Foto: Australian Federal Police, Reuters

Australská policie zatýká podezřelého v rámci mezinárodní operace pod záštitou americké federální policie FBI.

Článek

Minulé pondělí během mezinárodního zátahu zaštítěného americkou federální policií FBI pozatýkala úderná komanda sedm desítek lidí v Severním Porýní-Vestfálsku a Hesensku.

Kořist kriminalistů nemá obdoby

Důkazní materiál získaný FBI z německého podsvětí je tak obsáhlý, že se prokuratura a policie nejprve soustředí na nejzávažnější zločiny: vraždy a obchod s drogami a zbraněmi.

„Ty tvoří pouhou třetinu důkazních spisů, které nám leží na stolech,“ řekl týdeníku Focus vyšetřovatel Spolkového kriminálního úřadu (BKA), jenž si přál zůstat v anonymitě.

Klíčem byl klíč

Při operaci Trojský štít elitní policejní jednotka GSG 9 a šest dalších týmů kromě zadržení prohledaly 150 bytů, garáží, skladů, obchodů a sídel firem.

Operace Trojský štít: Policie se napíchla do tajné aplikace, pozatýkala stovky lidí po celém světě

Svět

Počátek nevídaného úderu na organizovaný zločin v Evropě, USA a Austrálii se datuje do března 2018. FBI uzavřela systém kanadské firmy Phantom Secure s téměř 20 tisíci uživateli šifrovaných telefonů a zatkla vedení společnosti za podporu obchodu s drogami.

Zrušení sítě však vyšetřovatele přivedlo také přímo k výrobci podobných šifrovaných telefonů, který už připravoval novou generaci – Anom. Když mu FBI nabídla snížení trestu a 120 tisíc dolarů (2,56 mil. korun), souhlasil s tím, že k mobilům přiloží digitální klíč, čímž federálům aplikaci de facto předal.

Ti pak mohli proniknout do „stoprocentně zabezpečené komunikační sítě, kdykoli a kolikrát se jim zachtělo. „Agenti FBI v utajení dodali po celém světě 300 syndikátům 12 tisíc takových mobilů – dva tisíce dolarů (42 742 korun) za kus–,“ zjistil list The Boston Globe. Za zmínku stojí bizarnost: daly se pořídit výhradně na černém trhu a zločinci za sebe ručili navzájem: pro přístup do mobilů se musel zadat kód od existujícího uživatele.

Předpovědi vůdce „Q” se nenaplnily, ale není konec. FBI varuje před možným násilím stoupenců QAnonu

Amerika

Kořist kriminalistů nemá obdoby. FBI zajistila 27 milionů zpráv v podsvětí včetně motorkářských gangů, italské mafie a drogových kartelů. Probíraly se v nich zásilky drog, dodávky zbraní i vraždy na objednávku.

„Podařilo se zachránit více než sto lidí, kteří se ocitli v ohrožení života,“ potvrdil listu Financial Times Calvin Shivers z FBI. Specialisté BKA se pozastavují nad tím, že je Američané zasvětili do své lsti teprve před měsícem, tedy na poslední chvíli. Měli zámořští partneři snad strach z prozrazení? „Pokud vím, k nikomu neproniklo echo ve větším předstihu, k některým i později,“ uzavírá zdroj.

Úctyhodná bilance
Celkem FBI prověřila více než 27 milionů zpráv v 90 zemích a 45 různých jazycích.
Při operaci Trojský štít policie zatkla přes 800 lidí v 19 zemích.
Současně zabavila 32 tun kokainu, marihuany či metamfetaminu, 250 zbraní, 48 milionů dolarů (1,026 miliardy korun) v hotovosti a 55 luxusních aut.
Díky prolomené komunikaci se překazilo sto chystaných vražd.
(Zdroj: The Boston Globe)

Reklama

Výběr článků

Načítám