Hlavní obsah

Operace Trojský štít: Policie se napíchla do tajné aplikace, pozatýkala stovky lidí po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie v řadě evropských zemí, USA, Austrálii a na Novém Zélandu zatkla stovky lidí při masivním zásahu proti organizovanému zločinu s názvem Trojan Shield (Trojský štít). Vyšetřovatelům se podařilo nabourat do šifrované komunikační aplikace An0m a nahlížet do tajných zpráv, v nichž si zločinci psali o plánovaných akcích, například vraždách či obchodech s drogami, oznámila australská policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu zadrželi v rámci akce Trojský štít hotovost, automobily, zbraně či mobily v hodnotě 2,7 milionů dolarůVideo: Reuters

 
Článek

Prohlídky bytů, skladišť a obchodů se uskutečnily po celém Německu, detektivové se ale zaměřili především na Hesensko, píše server Krone.at. Policisté měli prohledat zhruba stovku objektů. Německá kriminální policie zatím nesdělila počet zadržených, informovala jen, že se razie zaměřily i na nelegální obchod se zbraněmi.

„V jednom bytě ve Frankfurtu jsme nalezli dobrých 50 kilogramů narkotik a prostředky na výrobu drog. V mnoha skladištích byly objeveny zásoby zbraní,” uvedl jeden ze zasahujících policistů.

Podobné operace se uskutečnily také v Rakousku, Nizozemsku či Švédsku. Podle Europolu bylo do mezinárodní akce zapojeno 16 zemí.

Tři roky odposlechů, miliony zpráv

Policisté byli schopni po tři roky v reálném čase odposlouchávat miliony zpráv, které si psali příslušníci kriminálních sítí po celém světě. Novozélandská policie například uvedla, že se jednalo o „nejsofistikovanější operaci proti organizovanému zločinu, kterou pořádkové síly kdy provedly“.

Němci rozjeli obří razie proti Hizballáhu, zařízli charity pro rodiny „mučedníků”

Evropa

Aplikace An0m měla být neproniknutelným komunikačním nástrojem podsvětí, v podstatě šlo podle serveru CNN o zabezpečený digitální prostor, kde se mohla odehrávat dohoda o jakýchkoliv nelegálních činnostech.

Fungovalo to velmi podobně jako aplikace Signal, která také slouží k šifrované komunikaci. Hlavní rozdíl byl však v tom, že ANoM si nemohl nainstalovat jen tak někdo, když ho to zrovna napadlo. Tento komunikační nástroj byl totiž předinstalovaný pouze na vybraných telefonech, které se daly zakoupit pouze na černém trhu.

Razie proti gangům prodávajícím drogy. Britská policie zatkla 1100 lidí

Evropa

Takové přístroje přitom nebyly podle agentury AFP schopné telefonovat nebo posílat e-maily. Šlo tedy o smartphony s upraveným operačním systémem, které sloužily výhradně ke komunikaci zločinců. Pokud někdo chtěl takový přístroj získat, musel znát jiného zločince, který mu pomohl mobil získat.

Domněnka, že aplikace funguje nezávisle na obvyklých komunikačních kanálech a je proto mimo dohled policie, však byla mylná.

„V podstatě si jeden druhému nasazovali pouta tím, že přecházeli na An0m a věřili mu a otevřeně na něm komunikovali, aniž tušili, že je celou dobu odposloucháváme,“ řekl šéf australské policie Reese Kershaw.

Reklama

Výběr článků

Načítám