Hlavní obsah

Švédsko je ve střehu, pátrá po špiónech pod mořskou hladinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédsko zesílilo vojenskou přítomnost ve Stockholmském souostroví kvůli „cizí aktivitě pod vodou”. Podle deníku Svenska Dagbladet vojenská operace následuje po zachycení vysílání v ruštině na nouzové frekvenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédští vojáci prohledávají souostroví StockholmuVideo: Reuters

 
Článek

Pobřežní vody v Baltském moři ani ne 50 kilometrů od Stockholmu pročesávají mobilizované lodě, vrtulníky i vojáci z obojživelné jednotky. Podezřelá aktivita prý nemá obdoby od posledních let studené války, kdy Švédové u svého pobřeží opakovaně honili podezřelé sovětské ponorky.

Operace, na níž se podílí více než 200 mužů, se odehrává v době zvýšeného napětí mezi severskými a baltskými státy na straně jedné a Ruskem na straně druhé kvůli ukrajinské krizi. Švédsko i Finsko si už v uplynulých týdnech stěžovaly na údajnou ruskou agresi  ve vzduchu i na vodě.

Švédsko zachytilo kódované vysílání ze Stockholmského souostroví i z oblasti Kaliningradu, kde má Rusko svou baltskou flotilu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám