Hlavní obsah

Šunt. Rusko pomluvilo vrtulníky darované Českem Ukrajině, jsou přitom sovětské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Létající šunt. Těmito dvěma slovy popsal státní list Rossijskaja Gazeta dvanáct transportně-bitevních vrtulníků Mi-24D, které dodala Česká republika Ukrajině. Jedná se přitom o stroje, jež byly vyrobeny v Sovětském svazu a do Česka se začaly dostávat až koncem 70. let.

Foto: Profimedia.cz

Bitevně-transportní vrtulník Mi-24D v pražských Kbelích

Článek

Deník vrtulníky pomlouvá zejména proto, že jsou zastaralé a nemohou používat řízené střely. „Tyto létající dárky, pokud se vůbec vznesou do vzduchu, mohou používat pouze neřízené letecké rakety,“ uvedl.

Server dodal, že Mi-24D navíc nejsou vybaveny moderními systémy a ukrajinská armáda je tak pravděpodobně nebude schopna dostatečně vybavit.

Češi na frontě: Válka mě změnila, domů už se nevrátím, říká 18letý benjamínek jednotky

Válka na Ukrajině

Státem vlastněná Rossijskaja Gazeta však střílí do vlastních řad. Výrobcem dvoumotorových transportně-bitevních vrtulníků Mi-24 byl totiž SSSR. První let se uskutečnil v září roku 1969 a sovětská armáda je plně začala využívat o tři roky později.

Verze D, tedy ta, kterou Česká republika Ukrajině poskytla, se nejvíce uplatnila během sovětské války v Afghánistánu mezi lety 1979 a 1989. Od Afghánců si stroj vysloužil přezdívku „ďáblův kočár“.

Česká armáda je Ukrajině poskytla mimo jiné proto, že už stroje dále nehodlala modernizovat. Aktuálně využívá novější modely Mi-35.

Reklama

Výběr článků

Načítám