Hlavní obsah

Summit G7 skončí bez komuniké, řekl předem Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Biarritz

Ve francouzském přímořském letovisku Biarritz v sobotu začíná třídenní summit sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7). Schůzka zástupců Japonska, Francie, USA, Německa, Kanady, Itálie a Británie se koná v novém formátu. Účastní se ho nově několik dalších zemí a představitelů mezinárodních organizací, které pozval francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj bude bez závěrečného komuniké.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Francouzský voják kontroluje, zda na pláži v Biarritzu nejsou miny.

Článek

„Přiznejme si, že komuniké nikdo nečte,“ uvedl Macron. Dodal, že body, v nichž se USA neshodují s ostatními, jsou známé. „Když vypracujeme ujednání o pařížské klimatické dohodě, prezident Trump nebude souhlasit. Je to tedy zbytečné.“ Bude to poprvé od zahájení summitů G7 v roce 1975.

Loňský summit G7, který se konal v Kanadě v napjaté atmosféře kvůli americkým clům na dovoz oceli a hliníku, skončil fiaskem po rozkolu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Šéf Bílého domu schůzku opustil předčasně.

Letošní summit se koná v době, kdy obchodní spor mezi Washingtonem a Pekingem a nestabilní finanční trhy zvyšují tlak na politiky, aby posílili snahy o odvrácení globální recese. Má být věnován nerovnostem, nejen v příjmech, ale také například v přístupu ke vzdělání nebo v případě žen k antikoncepci, ale dá se čekat též diskuse o dalších horkých tématech, jako jsou brexit, politická krize v Itálii, obchodní válka mezi USA a Čínou, dění v Íránu, Libyi a Kašmíru. Na schůzku dorazí mimo jiné indický premiér Naréndra Módí.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzští policisté u pláže v Biarritzu

Strach z amerických cel 

Evropané se obávají, že Trump uvalí cla na dovoz evropských aut. Rozhodnutí by mohlo padnout už v listopadu. Obchod ale oficiálně tématem summitu není.

Vztahy mezi USA a předsedající Francií jsou navíc mimořádně napjaté poté, co Paříž zavedla digitální daň namířenou proti internetovým gigantům, jako jsou například americké společnosti Google, Amazon či Facebook. Trump v odvetě pohrozil, že zdaní francouzské víno.

Nyní podle serveru Politico bude Trump tlačit na Francii, aby kontroverzní daň zrušila, a také bude požadovat, aby Indie snížila svá cla. Navíc budou mít vůdci G7 v neděli zvláštní debatu o globální ekonomice, jak požadovala Trumpova administrativa.

Tématem budou i požáry v Amazonii

Jiskry budou podle portálu nejspíše létat i kvůli klimatické krizi, kterou se Macron rozhodl dát na pořad i s ohledem na požáry amazonských pralesů.

Francouzský prezident Emmanuel Macron označil ve čtvrtek na Twitteru požáry za globální krizi: „Náš dům hoří. Doslova. Amazonie, plíce naší planety, které produkují 20 procent našeho kyslíku, hoří. Je to mezinárodní krize. Členové G7, uvidíme se za dva dny, abychom o tom naléhavě hovořili,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru francouzský prezident.

Obavy vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. „Uprostřed klimatické krize si nemůžeme dovolit další škody na hlavním zdroji kyslíku a biodiverzity,“ uvedl šéf OSN.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Žena v Biarritzu prochází kolem hlídky v uzavřené oblasti města

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který se netají upřednostňováním ekonomických zájmů před ekologickými, Macrona obvinil z toho, že se z „vnitřní záležitosti Brazílie a dalších amazonských zemí snaží vytěžit osobní politické body“.

Nevídaná bezpečnostní opatření a protesty

Schůzku budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření, která Macron označil za „nevídaná“. Na bezpečnost a pořádek bude dohlížet 13 200 policistů a četníků.

„Nepřipustíme žádné výtržnosti,“ varoval francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Centrum města bude uzavřené, jedinou výjimku budou mít místní obyvatelé, lidé, kteří tam pracují, a ubytovaní turisté. Další zóna bude přístupná jen na speciální povolení.

Kvůli summitu G7 chce asi 12 000 aktivistů různých organizací v blízkých městech uspořádat protisummity a demonstrace. Hlavní protest má být v sobotu v Hendaye, kde se od středy konají různé konference a workshopy.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Policisté pojíždějí Biarritzem

Reklama

Výběr článků

Načítám