Hlavní obsah

Slovenská vláda se drolí. Matovič se po schůzce s Čaputovou vyhnul novinářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V případě, že Igor Matovič (OLaNO) neodejde z čela vlády, strana Svoboda a Solidarita (SaS) odchází ze slovenské vládní koalice. Po úterním setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou to uvedl předseda vládní strany SaS Richard Sulík. Sám Matovič svůj postoj k řešení krize veřejně nekomentoval, po schůzce s prezidentkou se novinářům vyhnul.

Foto: Pool, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

„Pod Igorem Matovičem nebudeme dál ve vládě, protože se stáváme spoluzodpovědnými za to katastrofální vedení vlády,“ řekl Sulík po setkání s Čaputovou.

Tři ministři za SaS podají demisi nejpozději příští středu. SaS zastupují ve vládě ministr hospodářství Sulík, ministr zahraničí Ivan Korčok a ministr školství Branislav Gröhling. Odchod z vlády už avizovala také ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (strana Za lidi), která si nedovede představit další spolupráci s Matovičem.

Foto: Profimedia.cz

Předseda SaS Richard Sulík

Minulý pátek podal demisi ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO) a v pondělí odstoupil z funkce ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina).

Obětování ministra vládní krizi na Slovensku nezažehnalo

Evropa

Sulík připustil možnost, že Matovič možná hledá možnost, jak pokračovat v čele menšinové vlády a snaží se o podporu nezařazených poslanců. „Je tam například skupina poslanců, kteří odešli od Mariana Kotleby a další,“ upozornil předseda SaS.

Je nejvyšší čas

Prezidentka Zuzana Čaputová upozornila, že v souběhu s vládní krizí pokračuje epidemická krize. „Na každém dni záleží. Proto jsem předsedu vlády požádala, aby koaliční a vládní krizi ukončil co nejdříve,“ uvedla hlava státu.

„Lidé čelí každý den úmrtí svých blízkých, ekonomickým dopadům, nejistotě a nárůstu chudoby. Tento kritický stav je doprovázený nestabilitou a oslabením fungování vlády, chaosem, který má své konkrétní oběti,“ dodala Čaputová.

Vládní krize trvá na Slovensku přes dva týdny a strany SaS a Za lidi vyzvaly Matoviče k odchodu z čela vlády. Vládní koalice tak čelí nejvážnější krizi za rok fungování. Stalo se tak po tajném dovozu ruské vakcíny Sputnik V Matovičem, ale zmíněné dvě strany kritizovaly delší čas také způsob komunikace premiéra.

Matovič obětoval ministra zdravotnictví, ten se dojetím málem rozplakal

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám