Hlavní obsah

Matovič obětoval ministra zdravotnictví, ten se dojetím málem rozplakal

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vládní čtyřkoalice obětovala v zájmu udržení stability vlády ministra zdravotnictví Marka Krajčího (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). Ve čtvrtek to oznámil premiér Igor Matovič (OLaNO).

Foto: Profimedia.cz

Premiér Igor Matovič (vlevo) a ministr zdravotnictví Marek Krajčí

Článek

Vládní strana Svoboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka a nejmenší vládní strana Za lidi Veroniky Remišové požadovaly původně také výměnu na postu premiéra, ale nakonec od tohoto požadavku ustoupily. Lídři vládních stran dospěli k dohodě ve středu pozdě v noci.

Nejvíc toho „odmakal”... a dostal padáka

Krajčího označil Matovič za ministra, který si to za poslední rok nejvíc „odmakal”. „Jsem na něho mimořádně hrdý,“ uvedl předseda vlády.

„Dvě menší koaliční strany podmínily setrvání ve vládě mojí demisí,“ připustil Krajčí, který se při oznámení demise málem rozplakal.

Matovič potvrdil, že odstoupení Krajčího bude postupné. „Chci, aby nový ministr byl v této těžké době několik týdnů společně v úřadě s odcházejícím ministrem, aby byl přechod zodpovědnosti plynulý a nedotklo se to ochrany zdraví a životů,“ uvedl předseda vlády.

Sputnik jako rozbuška

Rozbuškou vládní krize byl tajný nákup ruské vakcíny Sputnik V premiérem Matovičem bez vědomí koaličních partnerů.

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Zahraniční

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 1978 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 98 úmrtí. V nemocnicích je 3673 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 311 na JIP a 363 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 331 571 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 8244 lidí. První dávkou bylo očkováno 377 707 a druhou 201 276 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám