Hlavní obsah

Studentské večírky na Mallorce rozšířily koronavirus mezi mladými Španěly, dalo se tomu předejít

Madrid

Španělsko zaznamenalo podle listu The Guardian přes tisíc nových případů nákazy koronavirem mezi mladými neočkovanými lidmi, kteří se v červnu zúčastnili školních výletů na Mallorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Studenty s negativním testem propustili z karantény v hotelu na MallorceVideo: Reuters

 
Článek

Ve Španělsku připadalo ve středu 117,7 případu nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, minulý týden to bylo 92,57.

Ve skupině mezi 12 a 19 lety ale číslo stouplo na 287,8 na sto tisíc obyvatel a ve věkové skupině 20 až 29 pak na 293. Mezitýdenní nárůsty v těchto skupinách jsou dvaapůlkrát vyšší než celonárodní průměr růstu.

Bez testu i očkování. Španělsko vyřadilo Česko z rizikových zemí

Koronavirus

Zatím se v souvislosti se školními výlety na Mallorku potvrdila nákaza u 1176 lidí, přičemž v karanténě je 4796 osob. V karanténě v hotelu na Baleárách zůstává 70 studentů, dalším 170 žákům, kteří měli negativní testy, už bylo povoleno odjet domů.

Šíření se dalo čekat

Spoluředitel Institutu pro zdraví a strategii Rafael Bengoa upozornil, že šíření mezi mladými studenty na Mallorce se dalo očekávat.

„Máte konec školy, je tu potřeba mladých jít na večírek, jsou to nenaočkovaní lidé mezi šestnácti a třiceti lety a virus je tu. To je dokonalá kombinace faktorů, ale předpověditelná,“ uvedl Bengoa.

Dodal, že v době, kdy ve Španělsku stále kolují britská varianta alfa a indická delta, byl nevyhnutelný nárůst. „Můžete pořádat takovéto akce, ale počkejte do září nebo října. Pak budete moci mít velkou párty.“

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Španělští studenti opouštějí po karanténě hotel v Palmě de Mallorca.

Křivka nakažených přitom už klesá a na Mallorce nebyl zaznamenán žádný extra přenašeč, takže by se situace měla vrátit normálu.

Podle Bengoy je však země zatím velmi daleko od dosažení kolektivní imunity a před koncem září nebude možné, aby jakákoli regionální vláda ve Španělsku řekla, vraťme se k normálu.

Španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová varovala před nedodržováním pravidel. Podle ní se totiž pandemie pořád více blíží ke konci.

Zdůraznila ale, že klíčový je očkovací program a že počet nakažených mezi mladými bude klesat tehdy, když se budou očkovat.

Španěl s covidem chodil do práce v horečkách. Skosil dalších 22 lidí

Koronavirus

Některé regiony, které mají vlastní systémy zdravotní péče, už urychlily plán očkovat lidi pod třicet let, který by měl začít tento měsíc.

Podle vlády dosáhl očkovací program cestovní rychlosti. Cílem je dosáhnout do konce léta toho, že bude očkováno 70 procent obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám