Hlavní obsah

Střelce v rychlovlaku do Paříže zneškodnili Američané – vojáci na dovolené

– Lille • Aktualizováno

Maročana, který v pátek večer začal střílet v rychlovlaku Thalys z nizozemského Amsterdamu do Paříže, zpacifikovala skupina amerických turistů. Muž, který se útočníkovi postavil jako první, je pobodaný. Trojice byla sice v Evropě na dovolené, ve skutečnosti jsou to však američtí vojáci, kteří právě nebyli ve službě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané zneškodnili útočníka ve vlakuVideo: Reuters

 
Článek

Maročan Ajjúb Chazzaní měl u sebe samopal kalašnikov, automatickou pušku a nůž. Dva lidi vážně zranil, jeden má lehká poranění.

Útočníkovi se podle SkyNews jako první postavil Spencer Stone, který byl se svými přáteli z dětství Anthony Sadlerem z Kalifornie a Alekem Skarlatosem z Oregonu v Evropě na dovolené.

Muži nejprve zaslechli výstřel, pak slyšeli, jak někdo nabíjí zbraň na záchodě. Když vyšel, vrhli se na něj.

„Jen jsem se podíval na Spencera a řekl: Jdeme na to,” popsal Skarlatos. „Spencer se k němu dostal první, chytil ho pod krkem, já jsem mu vzal zbraň a odhodil ji,” popsal. Posléze prý odkopl i kalašnikov, který měl muž na zemi.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Zleva Anthony Sadler, Aleck Sharlatos a Brit žijící ve Francii Chris Norman dostali medaile za statečnost.

Maročan ale Stonea, který ho držel, přemohl a pobodal ho. Má lehčí zranění.

Skarlatos doplnil, že bylo štěstí, že kalašnikov se střelci zasekl, protože viditelně nevěděl, jak s ním zacházet. „Měli jsme neuvěřitelné štěstí,” doplnil.

Dostali medaile

Američané a také Chris Norman, Brit žijící ve Francii, dostali medaile za statečnost.

Stone, ač sám krvácel, ještě zvládl dát útočníkovi první pomoc, protože těžce krvácel z krku. „Udělat něco takového bylo od něj opravdové hrdinství,” řekl Sadler.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Vyšetřovatelé na nádraží v Arrasu

Jejich čin ocenil i americký prezident Barack Obama. „Prezident vyjádřil vděk za odvahu a pohotové myšlení několika cestujících včetně amerických vojáků, kteří se postavili útočníkovi,” stojí v prohlášení Bílého domu. Je jasné, že jejich čin zabránil mnohem větší tragédii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba ve vlaku do FrancieVideo: Reuters

Při útoku se lehce zranil i herec Jean-Hugues Anglade, který ve vlaku rozbíjel bezpečnostní sklo, aby mohl spustit alarm.

Ve vlaku útočil šestadvacetiletý Maročan, který měl podle španělského listu El País dříve pobývat v Sýrii a hlásil se k islamistům. Zajímaly se o něj nejen španělské, ale i belgické a francouzské tajné služby.

Foto: Stringer/france, Reuters

Francouzští záchranáři převážejí jednoho ze zraněných

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám