Hlavní obsah

Středomoří si chce vynutit přerozdělování migrantů

Podle středomořských států by všechny země Evropské unie měly poskytovat větší pomoc zemím vystaveným největšímu náporu masové migrace přes Středozemní moře.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Migranti skáčou do moře z paluby španělské záchranné lodě Open Arms, aby doplavali k italskému ostrovu Lampedusa

Článek

V Aténách se ministři vnitra Řecka, Španělska, Itálie, Malty a Kypru shodli na tom, že návrh nového azylového a migračního systému, který v loňském roce předložila Evropská komise, by měl mít vyšší cíle a přinutit nespolupracující země k solidaritě.

„Odmítáme nadále být trestáni za zeměpisnou polohu,“ řekl maltský ministr vnitra Byron Camilleri s tím, že je to společný postoj této pětice.

V loňském roce zřídili ministři vnitra Kypru, Řecka, Itálie, Malty a Španělska skupinu nazvanou MED 5, aby prosadili své migrační požadavky.

Žalobci chtějí Salviniho soudit

Volají po intenzivnější spolupráci s africkými, blízkovýchodními a asijskými zeměmi, odkud přichází většina žadatelů o azyl. Centralizovaný repatriační mechanismus koordinovaný Evropskou komisí by podle jejich názoru rovněž pomohl zlepšit situaci.

Znepokojivé a nehumánní, kritizují plán Británie na přemisťování běženců

Evropa

Italský prokurátor v sobotu požádal soud, aby zahájil proces s Matteem Salvinim kvůli obvinění z únosu a zneužití pravomoci spojených s blokováním vylodění migrantů zachráněných na moři v srpnu 2019.

Jedná se o druhý takový případ týkající se Salviniho působení ve funkci ministra vnitra, během kterého zakázal všem záchranným lodím z nevládních organizací vplout do italských přístavů. Za tato obvinění mu hrozí trest odnětí svobody až na patnáct let.

Salvini, šéf protestní strany Liga Severu, který byl přítomen soudnímu jednání v Palermu na Sicílii, však řekl, že „nemá vůbec obavy“.

„Jsem hrdý na to, že jsem pracoval na ochraně své země, dodržování zákona a probuzení Evropy,“ napsal v tweetu.

Loď španělské nevládní organizace Open Arms strávila celé dny mimo Lampedusu čekáním na povolení ke vstupu do přístavu, zatímco se situace na palubě zhoršovala. Původně převážela 147 převážně afrických migrantů, avšak úřady umožnily nezletilým a lidem se zdravotními problémy vylodění dříve.

Turecko nařklo Řecko ze zavinění smrti

Záchranáři v sobotu u tureckých břehů vylovili z vody tři utonulé a tři živé migranty, sdělila turecká pobřežní stráž. Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu obvinil řeckou pobřežní stráž, že tuto skupinu migrantů ztloukla a nechala je na moři, a zavinila tak jejich smrt.

Europol rozbil gang pašeráků. Migranty do Německa vozili i přes Česko

Evropa

Soylu na Twitteru napsal, že řecká pobřežní stráž „večer zbila sedm migrantů, vzala jim věci, svázala jim ruce a bez záchranných vest a člunů je hodila do moře“. Řecko obvinění razantně odmítlo, turecké obvinění považují Atény za urážlivé. „S migranty ani lidmi v nebezpečí takto nezacházíme,“ sdělil mluvčí řecké pobřežní stráže.

Británie přitvrzuje

Britská vláda plánuje migranty do vyřízení jejich žádostí o azyl posílat do třetích zemí nebo do svých zámořských území, jako jsou Gibraltar nebo ostrov Man v Irském moři. Podle listu The Times kabinet Borise Johnsona tak chce odrazovat migranty.

Migranti přicházející z bezpečných zemí, například Francie, mají být okamžitě vyhoštěni. V příslušném zákoně mají být rovněž zakotveny až doživotní tresty za pašování lidí.

Loni přes kanál do Británie připlulo rekordních 8420 lidí. Letos už jich bylo více než 800.

Reklama

Výběr článků

Načítám