Hlavní obsah

Stovka ruských letadel se účastní manévrů u hranic Ukrajiny i na Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Stovka ruských letadel a vrtulníků se v úterý zapojila do rozsáhlého cvičení u hranic s Ukrajinou. Část manévrů se koná na polygonu Kopanskoj, který leží jen 80 kilometrů od ukrajinské hranice, další cvičení se odehrává na okupovaném Krymu, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský voják u systému protivzušné obrany (archivní snímek z roku 2017)

Článek

„Jako součást výcviku prostředků protivzdušné obrany budou jednotky rozmístěné na Krymu zapojeny do odražení raketového útoku podniknutého protivníkem z moře,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Velitel Jižního vojenského okruhu Viktor Sevosťjanov agentuře TASS oznámil, že letos bude na Krymu rozmístěna nová protiraketová divize ruské armády vyzbrojená systémem Pancir. Veškeré protiraketové baterie na poloostrově už byly přezbrojeny a na Krymu jsou rozmístěny i moderní systémy protivzdušné obrany S-400 Triumf.

Manévrů se účastní letectvo Jižního vojenského okruhu ve spolupráci s Černomořskou flotilou a jednotkami protivzdušné obrany. Konají se v Rostovské oblasti, v Krasnodarském kraji a právě na Krymu.

„Během manévrů budou piloti bitevních letadel přistávat na polním letišti v Rostovské oblasti a odtamtud budou (stroje) plně naložené výzbrojí svrhávat bomby na letecký polygon Arzginskij,“ uvedlo ministerstvo.

Cvičení není jen čistě obranné

„Kromě toho jednotky chránící polygon a síly arménských jednotek speciálního nasazení odrazí útok diverzní skupiny nepřítele,“ upřesnilo ministerstvo program manévrů.

Bezpečnost letiště proti vzdušným útokům nepřítele mají zajistit mobilní protiletadlové systémy Pancir S, které však nedokázaly vzdorovat nedávnému izraelskému útoku na Sýrii. [celá zpráva]

Stíhací letadla budou vypalovat rakety vzduch-vzduch a bombardéry shazovat bomby na cvičištích Opuk a Kopanskoj.

Nacvičovat se bude i vylodění na opuštěném pásu pobřeží, kde výsadek námořní pěchoty Černomořské flotily podpoří arménské bitevní vrtulníky. Tato část cvičení ukazuje, že nemá čistě obranný ráz.

Putinovo varování

Ukrajině se manévry nelíbí. Konají se navíc v době, kdy vzrostlo napětí na Donbasu, kde v posledních týdnech zesílily boje a ukrajinské síly se pokusily postoupit. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro rakouskou stanici ORF vyjádřil obavy, že by Ukrajina mohla postupovat v Donbasu podobně jako Rusko v Čečensku: „To samé by se dalo udělat na Ukrajině ve vztazích k Donbasu.“

Zmínil současně, že na Ukrajině nadále pokračuje potírání menšin, když upozornil na nový školský zákon, který garantuje výuku v rodném jazyku jen do čtvrté třídy a pak se má vyučovat v ukrajinštině. Protestují kvůli tomu Maďaři, Rumuni a Poláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám