Hlavní obsah

Ukrajinská armáda přiznala padlé při vpádu na území držené separatisty

Kyjev/Doněck

Ukrajinské velení přiznalo, že při útoku na území pod kontrolou separatistů přišlo u Horlivky o dva své vojáky, jak tvrdili separatisté. Tři bojovníci separatistů byli při akci zajati. Ukrajinští vojáci se snaží udržet Pivdenne, které obsadili v pátek. Ukrajinská armáda současně v úterý uvedla, že dokázala zabít už 15 separatistů, ti však nic takového nepotvrdili.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Žena v Doněcku měří otvor způsobený dopadem granátu.

Článek

„Během bojů dva ukrajinští vojáci padli a osm bylo zraněno,“ uvedlo tiskové středisko operace proti separatistům, i když v pondělí ztráty popíralo. [celá zpráva]

Podle Ukrajinské pravdy dodalo, že „podle zjištění rozvědky bylo zničeno 15 a zraněno 13 bojovníků rusko-teroristických sil“, jak označuje separatisty. Ti ale žádné vlastní ztráty neoznámili. Obvykle to nedělají.

Tvrdé boje probíhaly zejména u obce Pivdenne (Južná), kterou ukrajinští vojáci při útoku osvobodili v pátek. Separatisté se ji pokusili dobýt zpět, přičemž zaútočili ze tří stran, ale zatím neuspěli.

I když jsou nejtvrdší střety hlášeny od Horlivky, bojuje se prakticky po celé linii fronty. Separatisté do bojů nasadili děla ráže 122 mm a minomety ráže 862 a 120 mm. Ukrajinská armáda na útoky povstalců ”náležitě odpověděla”, uvedla agentura Unian.

Podle prohlášení povstalců se ukrajinská armáda v okolí Horlivky dopouští genocidy a barbarství. „Kurátoři ukrajinských zločinců z Německa a Francie nemají dostatek lidskosti a morálky, aby přestali zavírat oči nad otevřenou genocidou a barbarstvím, jichž se dopouští ukrajinské vedení, které se k moci dostalo převratem,” cituje povstalecká agentura DAN z prohlášení separatistů. Zmiňuje, že u Horlivky ukrajinské síly nasadily také děla ráže 122 mm. Vypáleno bylo 140 minometných a dělostřeleckých granátů, uvedl povstalecký server DNR-News. Palba na Gagarinovu šachtu si vyžádala čtyři zraněné z řad havířů.

V úterý si život dalšího člověka vyžádala exploze v autobusu v Debalcevu. Nálož, jejíž výbuch zranil další dva lidi, byly ukrytá ve vozidle, uvedla povstalecká agentura DAN.  

Horlivka otevírá cestu na Doněck

Ukrajinský expert Olexij Arestovyč v úterní analýze bojových operací napsal, že Horlivka je strategickým místem a „klíčem k celé frontě”. Ukrajinská armáda se snaží město obklíčit, hlavní zásobovací trasy povstalců se dostávají pod palbu vojáků. „Separatisté se dostali do pasti, jejich chování diktuje ukrajinská armáda a ztráty jsou velké. Situace se podstatně mění,” soudí analytik.

Server Strana dnes zveřejnil informaci nejmenovaného činitele ukrajinského generálního štábu, podle něhož je Horlivka výhodným nástupištěm k útoku na města Debalcevo a Jenakijevo, obsazená povstalci. Horlivku obklopují kopce, z nichž lze kontrolovat celé město a jsou podle minských dohod „šedou zónou” oddělující jednotky armády a povstalců. Pokud ukrajinští vojáci tyto výšiny obsazují, armáda formálně minské dohody neporušuje, uvádí zdroj.

Tlakem na Horlivku a případným postupem na Debalcevo a Jenakijevo by armáda mohla „utáhnout oprátku” kolem Doněcka, který je hlavním střediskem separatistů, tvrdí představitel ukrajinské armády. Horlivka, Debalcevo i Jenakijevo leží severovýchodně od Doněcka, od okraje města jsou vzdáleny 20 až 30 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám