Hlavní obsah

Izrael zveřejnil napadené cíle v Sýrii, je mezi nimi i protiletadlový systém Pancir-S1

Jeruzalém/Teherán
Aktualizováno

Izrael při čtvrtečním odvetném útoku na íránské cíle v Sýrii zničil téměř všechny tamní íránské základny, uvedlo v pátek izraelské letectvo. Útoku židovského státu předcházelo vypálení raket íránskými jednotkami ze syrské strany okupovaných Golanských výšin. Podle Izraele aktuální operace už skončila, Sýrie ale čeká další střety, jak vládní vojska postupují na jih k hranicím Izraele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dopad izraelské rakety na protiletadlový systém Pancir-S1Video: AP

 
Článek

Podle ruských zdrojů se izraelského náletu účastnilo 28 letadel. Izraelské letectvo uvedlo, že vypálilo přes 70 střel v odvetu za dvacet raket vypálených íránskými jednotkami na Golanské výšiny. Z těch zničily čtyři střely izraelské antirakety vypálené systémem protivzdušné obrany Železná kopule, zbylých šestnáct ani k cíli nedolétlo.

Izraelské rakety podle sdělení Izraelských obranných sil zničily skoro všechny íránské základny v Sýrii, zasažena byla zařízení v Tal Gharbě, Tal Klabu, Nabí Juše, základnu íránských sil Al-Kuds v Kisvě jižně od Damašku a íránské logistické středisko 10 km západně od Damašku.

Zasaženy byly syrské systémy protivzdušné obrany vybavené sovětskými a ruskými raketami označované v kódu NATO SA-2, SA-5, SA-17 a SA-22. Mezi zničenými cíli je i ruský systém protivzdušné obrany Pancir-S1 (SA-22 v kódu NATO), který využívala syrská armáda, uvedla ruská televize RT. Záběr zásahu přiblížila kamera umístěna na izraelské raketě, která zasáhla cíl a video zveřejnilo izraelské letectvo. Podle RT byl zasažen systém i s jeho operátorem. Syrská agentura SANA uvedla, že si útok vyžádal tři mrtvé a dva zraněné.

Foto: IAF

Zasažený systém protivzdušné obrany Pancir-S1

Podle sdělení ruského ministerstva obrany se syrské armádě podařilo sestřelit polovinu z útočících raket, které vypustila letadla F-15 a F-16. Podle ruské agentury FAN izraelské letouny opět letěly přes vzdušný prostor Libanonu.

Podle izraelského letectva šlo o největší akci proti Sýrii od konce jomkipurské války v roce 1974. [celá zpráva]

Sýrie se obává dalšího střetu 

Další střet mezi Izraelem a íránskými jednotkami aktuálně izraelské tajné služby nečekají, nejsou si však jisté, zda Írán přehodnotí své plány na zřizování základen v Sýrii, uvedl list Ha´arec. Syrské bezpečnostní zdroje naopak předpokládají, že k dalším střetům dojde ve chvíli, kdy se se podaří z rukou vzbouřenců vyrvat Tal Harrá západně od města Dará, uvedl server DebkaFile .

Izraelské vojenské kruhy jsou přesvědčené, že útok ve středu v noci způsobil vážné škody íránským jednotkám v Sýrii a také vyřadil značnou část syrské protivzdušné obrany, která byla už zasažena už v únoru. List Ha´arec napsal, že toto kolo střetu skončilo, i když pohotovost bude trvat ještě několik dní.

Syrské síly jsou už připravené zahájit útok na město Tal Harrá, které je na hranicích s Izraelem okupovanými Golanskými výšinami. Podporovat je mají bojovníci libanonského šíitského Hizballáhu a íránské jednotky. Sýrie je přesvědčena, že současný izraelský útok přišel kvůli tomu, že se syrským vládním podařilo vyhnat vzbouřence z oblasti jižně od Damašku. Ty vytvářely pro Izrael bezpečnostní zónu.

Slovní přestřelky

Írán izraelský útok odsoudil jako „bezprecedentní porušení syrské suverenity“. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásími prohlásil: „Írán tvrdě odsuzuje útoky na Sýrii. Mlčení mezinárodního společenství jenom dává zelenou sionistickému (izraelskému) režimu pro další agresi, které dělá oblast ještě méně bezpečnou. Sýrie má všechna práva se sama bránit.“

Foto: IDF

Záběr na íránská zpravodajská střediska v Sýrii

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek varoval Teherán, že překročil všechny meze a izraelské akce jsou toho důsledkem: „Neumožníme Íránu zakopat se v Sýrii. Dal jsem jasný vzkaz Asadovu režimu, že naše akce je namířena proti íránským cílům. Pokud však bude syrská armáda působit proti nám, my proti ní zasáhneme.”

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman doporučil Sýrii, aby vyhnala íránské síly: „Vyhoďte Íránce, (jejich generála) Kásima Sulajmáního a síly Kuds ze své země. Nejednají ve vašem zájmu, jen vám ubližují. Jejích přítomnost přináší jen potíže a destrukci.” Izrael je přesvědčen, že jedním z cílů Teheránu je přes Sýrii vyzbrojovat libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které vedlo válku s Izraelem v roce 2006.

Foto: IDF

Záběr na íránské logistické centrum u Damašku před útokem

Rusko ve čtvrtek uvedlo, že Sýrii nedodává systém protivzdušné obrany S-300, jak nedávno hrozilo, i když ho Sýrie už částečně splatila. Poradce prezidenta Putina Vladimir Kožmin řekl, že Sýrie má „vše co potřebuje“.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Sýrii dopadly další izraelské rakety

Izrael podle syrské agentury SANA v úterý opět zaútočil raketami na syrské území. Oznámila, že dvě střely se podařilo zneškodnit. Podle exilové organizace SOHR...

Výběr článků

Načítám