Hlavní obsah

Stáhněte vojáky, žádali regionální poslanci v Rusku. Zbavili je hlasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Několik opozičních komunistů ve sněmu Přímořského kraje ve Vladivostoku na ruském Dálném východě vystoupilo s požadavkem ukončit „speciální vojenskou operaci“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině. Výsledkem bylo, že dotyčné komunisty v regionálním parlamentu zbavili slova a práva hlasovat.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ruští vojáci v Mariupolu

Článek

Gubernátor obvinil dotyčné poslance, že „špiní” ruskou armádu. Od kolegů, „hanobících čest strany”, se distancovali také další komunističtí poslanci.

Výzvu k okamžitému stažení vojsk z ukrajinského území přečetl poslanec Leonid Vasjukevič. Jeho vystoupení se pokoušel ukončit předseda sněmu, ale poslanec pokračoval v četbě prohlášení. Vypnuli mu i mikrofon, ale i tak se nedal přerušit.

Rusko využívá figuranty ke své propagandě

Evropa

„Uvědomujeme si, že pokud naše země neukončí vojenskou operaci, bude sirotků ještě více. Během válečné operace se z lidí stávají invalidé, a jsou to mladí lidé, kteří by mohli přinést obrovský užitek naší zemi,” prohlásil Vasjukevič.

„Požadujeme neprodleně stažení vojsk Ruské federace,” řekl s tím, že jde o požadavek poslanců Vasjukeviče, Kočugovové, Sustova a Šulgy. Posledně jmenovaný, Gennadij Šulga, jako jediný řečníkovi zatleskal.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

„Vyveďte je ze sálu za to počínání, které špiní ruskou armádu a naše obránce bojující proti nacismu. Zbavte je slova,” rozčílil se gubernátor.

O slovo se nakonec přihlásil vůdce komunistů v regionálním sněmu Anatolij Dolgačov a od kolegů se distancoval. „Nebylo to dohodnuto s poslaneckým klubem. Vůči těm, kdo jsou ve straně, přijmeme nejtvrdší opatření,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám