Hlavní obsah

Srbsko a Bosnu sužují katastrofální záplavy, našli další mrtvé

Bělehrad
Aktualizováno

Až pětimetrové výše dosahovala voda v zaplaveném padesátitisícovém srbském městě Obrenovači, kde se rozlily řeky Sáva a Kolubara. Ve městě našli další mrtvá těla, uvedl náčelník štábu pro mimořádné situace Predrag Marić. Počet obětí záplav v Srbsku a sousední Bosně a Hercegovině stoupl ze sedmi na dvacet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy v srbském městě Obrenovać Video: Reuters

 
Článek

Přesný počet obětí není zatím znám, protože čísla uvedla jen Bosna. Ta oznámila, že počet obětí stoupl ze dvou na deset, šest z měst Doboj, uvedla DPA. Počet mrtvých z nejvíce postiženého srbského města Obrenovač zatím známy nejsou.

V Obrenovači nyní zasahuje na sto člunů i vrtulníky. Kritická je situace u soutoku obou řek a může se ještě zhoršit, protože se protrhla improvizovaná hráz v délce sta metrů. Voda nyní ohrožuje elektrárnu.

Zatím bylo evakuováno na čtyři tisíce lidí, což je jen zlomek potřebné části. Prioritně byli zachraňováni lidé z níže položených oblastí, a ne z věžáků, protože šlo především o záchranu životů. „Je to katastrofa, kterou Srbsko nepamatuje, “dodal Marić.

V Srbsku bylo do dnešního rána evakuováno celkem 16 000 lidí, nejméně 95 000 domácností je bez proudu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Evakuace obyvatelky Obrenovače

Marić také uvedl, že poprvé po dvou dnech se bylo možné dostat do zcela odříznuté Krupnaji, kde je také kritická situace.

Očekává se zhoršení situace u Šabacu, kde má Sáva šest metrů a kam se blíží další povodňová vlna. Vážná je situace i v Sremské Mitrovici.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Záplavy u Obrenovače

Kritický stav přetrvává v Bosně a Hercegovině. Město Bijeljina na severu země je téměř celé pod vodou a pokračuje tam evakuace zhruba 10 000 obyvatel. Řeka Bosna se tam přelila přes protipovodňové zábrany. Situaci komplikují i sesuvy půdy.

Na severu Bosny je situace nejhorší ve městě Bosanski Šamac, kde Sáva dosáhla výšky 1052 centimetrů, ale také ve městech Doboj, Maglaj a Brčko.

Asi tisícovka lidí včetně malých dětí, těhotných žen a starších občanů musela opustit své domovy z oblasti obce Željezno Polje, kde stovky domů zničily sesuvy půdy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosnou zatopené město Maglaj

Extrémní lijáky 

Katastrofální záplavy způsobily extrémně silné deště, nejhorší za 120 let měření. V Loznici u hranic Srbska s Bosnou spadlo od úterý 210 litrů na metr čtvereční. V Bělehradě pak 190. [celá zpráva]

Česko už schválilo poskytnutí humanitární pomoci oběma zemím ve výši pěti miliónů korun. Do Srbska bude vysláno velkokapacitní čerpadlo s obsluhou z řad Hasičského záchranného sboru ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám