Hlavní obsah

Spor o potraty otřásá Polskem

Právo, Pavol Minárik

Polské ženy ve středu po čtyřech letech znovu vstoupily do stávky. Reagují tak na to, že ústavní soud, který má v rukou vládní Právo a spravedlnost (PiS) rozhodl, že umělé přerušení těhotenství z důvodu neodvratně a závažně poškozeného plodu je protiústavní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace proti potratům v PolskuVideo: AP

 
Článek

Ke středeční stávce se připojili studenti vysokých škol a akci podporují opoziční politici. Na různých místech je stejně jako v minulých dnech naplánováno mnoho protestů, které se konají v době, kdy v zemi nebývalým tempem přibývá nakažených koronavirem.

Naposledy k podobnému výbuchu nespokojenosti došlo také v říjnu, ale před čtyřmi lety a v téže věci.

Nechceme rodit mrtvé ani nenávratně postižené děti
demonstrující ženy

Tehdejší vláda premiérky Beaty Szydlové (PiS) prostřednictvím novely zákona požadovala v Polsku úplný zákaz interrupcí, a to v souladu s požadavky katolické církve, kterou vládní strana považuje za svého hlavního spojence.

Kaczyňski na slib kléru nezapomněl

Za umělé přerušení těhotenství podle navrhované právní normy hrozilo pět až deset let vězení ženám i lékařům, kteří by jim zákrok provedli. Jelikož ve stovkách polských měst tehdy proti návrhu radikálně vystoupili lidé nezávisle na vyznání, politické příslušnosti i věku a varovali, že pokud PiS zákon „protlačí“, do ulic jich vyjdou ne statisíce, ale několik milionů, strana Jaroslava Kaczyňského ustoupila.

Polský ústavní soud prakticky zrušil potraty. Do ulic vyšly tisíce lidí

Zahraniční

Protože Právo a spravedlnost vyhrálo parlamentní volby i v roce 2019 a jeho kandidát na prezidenta Andrzej Duda letos opětovně i volby prezidentské, Kaczyňski, považovaný za nejvlivnějšího politika v zemi, nezapomněl na slib, který dal katolickému kléru.

Nezávisle na tom, že pouze necelých 15 procent Poláků se v průzkumech vyslovilo pro zákaz interrupcí, neváhal a rozhodl se k tomuto radikálnímu kroku, za což mu polští biskupové veřejně poděkovali.

Proto se také nespokojenost protestujících zaměřila nejen proti PiS, obzvlášť Kaczyňskému, ale, což je v Polsku nevídané, i proti katolické církvi.

Útoky na kostely

Desetitisíce protestujících během uplynulé neděle v podstatě zaútočily na kostely, přerušovaly církevní obřady a v chrámech věšely plakáty s nápisy „I katolička potřebuje interrupce“, „Špatné propojení PiS s církví přináší špatná rozhodnutí“, „Církev ven z politiky“ atd. Policie zasahovala na území celé země, proti protestujícím použila obušky, slzný plyn a desítky z nich zatkla.

Odpůrci roušek a vládních opatření se v řadě evropských měst střetli s policií

Zahraniční

„Většina z nás je věřící a od církve jsme očekávaly podporu. My nechceme rodit mrtvé ani nenávratně postižené děti, kterým chybějí oči, nos, končetiny či mozek a hnijí před našimi zraky. Oni o svém hrozném životě obvykle nic nevědí, ale z nás se stávají trosky. PiS tvrdí, že bojuje za nenarozené děti, ale po narození živých mrtvol často zůstáváme na všechno samy,“ uvádí se ve stanovisku protestujících žen před polskými kostely.

Vystrašené ženy bez pomoci

„Rozhodnutí ústavního soudu o protiústavnosti interrupce poškozeného plodu ještě nebylo ani zveřejněné ve sbírce zákonů, ale v Polsku už je v platnosti,“ prohlásila v pondělí šéfka Federace pro pomoc ženám a plánování rodiny Krystyna Kapcurová.

„Hlásí se nám vystrašené ženy z Varšavy, Kielce, Suwalki a dalších měst, které vzhledem k zjištěnému vážnému poškození plodu mají povolení k interrupci, ale v nemocnicích jim už nechtějí otevřít dveře. Dokonce se tak dělo ještě před rozhodnutím soudu, protože lékaři už měli strach provést interrupční zákrok, a ony zůstaly bez pomoci,“ upozornila.

Ročně přes tisíc legálních interupcí
V Polsku bylo podle ministerstva zdravotnictví ročně vykonáváno legálně jen něco přes tisíc interrupcí, které jsou nyní už zakázané.
Přes 200 tisíc Polek podle ženských hnutí každoročně cestuje za umělým přerušením těhotenství do zahraničí a část z nich se podrobuje interrupčním zákrokům nelegálně v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám