Hlavní obsah

NATO zvažuje nasazení jednotek i na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Spojenci v Severoatlantické alianci v souvislosti s napětím mezi Ukrajinou a Ruskem zvažují nasazení jednotek na Slovensku. Uvedl to ve čtvrtek slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Ivan Korčok

Článek

Server Sky News napsal, že zmíněné úvahy se týkají možnosti vytvoření bojových jednotek s tisícovkou příslušníků, které by kromě Slovenska působily také v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku.

Rozhodnutí zatím žádné nepadlo, jsou to jen úvahy, zdůraznil ministr. „Je to součást normálního obranného plánování, reakce na vzniklou situaci. Jsme součástí obranné aliance a tato obranná aliance není jen na papíře, k tomu musíme mít také nějaké vojenské struktury,“ uvedl slovenský ministr zahraničí.  

O vyslání dalších stovek vojáků do východní Evropy uvažuje také Velká Británie.

Taková mise by se pod záštitou NATO uskutečnila pouze za předpokladu, že s ní bude souhlasit všech 30 členských států aliance, dokonce i tehdy, pokud dotyčné země nenasadí své vlastní vojáky, píše server deníku Sme.sk.

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Evropa

Moskva před měsícem požádala Spojené státy americké a Severoatlantickou alianci o rozsáhlé bezpečnostní záruky včetně toho, že se Aliance nebude rozšiřovat o Ukrajinu.

Rusko v poslední době do blízkosti hranic s Ukrajinou shromáždilo více než 100 tisíc svých vojáků. Západ to chápe jako možnou přípravu na invazi na Ukrajinu.

Spojené státy a jejich spojenci Rusku pohrozili, že pokud zaútočí na Ukrajinu, zavedou proti němu tvrdé sankce. Rusko plány napadnout Ukrajinu odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám