Hlavní obsah

Španělský ústavní soud zamítl referendum o nezávislosti Katalánska

Madrid
Aktualizováno

Španělský ústavní soud jednohlasně zrušil rezoluci katalánského parlamentu z 9. listopadu, která usilovala o vyhlášení referenda o nezávislosti tohoto autonomního regionu. Podle katalánské verze španělského deníku El País tak soud učinil v jednom ze svých nejrychlejších rozhodnutí v historii. Rezolucí se ústavní soud zabýval od 11. listopadu na žádost španělského premiéra Mariana Rajoye.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zastánci samostatného Katalánska. Prozatím se jim jejich sen neplní.

Článek

Místopředsedkyně katalánské vlády Neus Muntéová se už ale dříve nechala slyšet, že Katalánsko bude v procesu vedoucímu k nezávislosti pokračovat navzdory rozhodnutí soudu. Výzvu k ignorování ústavního soudu podle španělských médií obsahuje i samotná rezoluce katalánského parlamentu.

Referendum je protiústavní

Separatistické strany, které mají v katalánském parlamentu většinu, chtějí v roce 2017 uspořádat referendum o vyhlášení samostatnosti. Madrid to ale odmítá. Španělská ústava navíc vyhlášení nezávislosti některého z regionů zapovídá.

Ústavní soud už loni zakázal i referendum o nezávislosti, které se mělo konat 9. listopadu. Nakonec katalánská vláda uspořádala pouze nezávazné hlasování, v němž se pro nezávislost na Španělsku vyslovilo asi 80 procent hlasujících; účast však činila jen zhruba 40 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám