Hlavní obsah

Katalánsko je o krok blíž k odtržení od Španělska, volby vyhráli separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany usilující o nezávislost Katalánska na Španělsku v nedělních předčasných regionálních volbách získaly poměrně přesvědčivou většinu v regionálním parlamentu. Vyplývá to podle katalánské televize TV3 z odhadů výsledků na základě dotazování voličů po opuštění volebních místností. Ty se uzavřely ve 20:00 SELČ.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Šéf katalánské regionální vlády Artur Mas

Článek

Šéf katalánské regionální vlády Artur Mas, který byl zároveň jedničkou kandidátky volební koalice Společně pro Ano, nedělní volby předem označil za plebiscit o budoucnosti Katalánska.

Platforma Společně pro Ano získala mezi 63 a 66 křesly v regionálním parlamentu, který čítá 135 poslanců. Odtržení Katalánska od Španělska navíc podporují také politici z levicové Kandidátky lidové jednoty (CUP), která podle odhadů získá 11 až 13 mandátů. Strany usilující o nezávislost Katalánska na Madridu obdržely zhruba polovinu všech odevzdaných hlasů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Katalánsku začaly regionální volbyVideo: Reuters

Masova liberální strana Konvergence a jednota (CiU) separatistickou volební platformu vytvořila spojením s levicovým rivalem Republikánskou levicí Katalánska (ERC).

Jako referendum o nezávislosti hospodářsky vyspělého Katalánska nedělní volby chápala také značná část lidí. Mas by chtěl samostatnost regionu, třeba i jednostranně, vyhlásit v roce 2017. Španělská vláda tomu ale chce zabránit všemi dostupnými právními prostředky.

Madrid loni uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska zablokoval. Region sice přesto vypsal hlasování v jiné formě, ale přišla jenom polovina oprávněných voličů a z ní se pro osamostatnění vyjádřily čtyři pětiny lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám