Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pondělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Ján Husár

V malé místnosti mají vojáci vše, co potřebují. Zbraně, místo na spaní a hlavně pevnou střechu nad hlavou.

Článek

23:13 - Lídři EU se zatím neshodli na podrobnostech embarga na ruskou ropu. Summit patrně obecně podpoří zákaz dovozu tankery, uvedl diplomatický zdroj.

22:21 - Gruzínský separatistický region Jižní Osetie odložil chystané referendum o připojení k Rusku. Podle agentury RIA Novosti o tom informoval prezident oblasti Alan Gaglojev, který chce další kroky podniknout až po konzultaci s Moskvou.

22:00 - Východoukrajinské město Rubižne, vzdálené jen několik kilometrů od dvojměstí Severodoněck a Lysyčansk, boje srovnaly se zemí. Video z dronu ukrajinské armády, které zachycuje rozbořené domy a krátery poseté ulice, sdílel na Twitteru korespondent BBC.

21:53 - Z Kremlu odchází poradce Valentin Jumašev, bývalý blízký spolupracovník a zeť někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina, napsala agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje z Jumaševova okolí. Někdejší mocný šéf Jelcinovy prezidentské kanceláře Jumašev byl nyní už jen neplaceným poradcem s omezeným vlivem na rozhodování stávajícího prezidenta Vladimira Putina.

21:10 - Rusové při dobývání Severodoněcku změnili taktiku. Namísto obléhání s cílem ukrajinské obránce nejprve vyčerpat se uchýlili k městskému boji. Strategii, která je rychlejší, ale povede k větším ztrátám, zvolili proto, že chtějí třetí největší město Luhanské oblasti dobýt do oslav Dne Ruska 12. června.

Rusové změnili taktiku. Svátek chtějí oslavit dobytím Severodoněcku, varuje analytik

Evropa

20:28 - Evropa musí ukázat, že je silná, a schválit šestý balík sankcí proti Rusku, řekl ve videopřenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lídrům unijních zemí na mimořádném summitu.

Evropa musí ukázat sílu, schválit šestý balík sankcí proti Rusku, řekl Zelenskyj

Zahraniční

19:29 - Správa hmotných rezerv poslala na Ukrajinu dva provizorní mosty. Od začátku bojů odvezla do země zdravotnické potřeby a potraviny za 120 milionů Kč.

18:54 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v pondělí vyjádřil k v poslední době hojně diskutovanému zdravotnímu stavu ruského prezidenta Vladimira Putina. Lavrov tvrdí, že je Putin zcela zdráv.

Nic mu není. Lavrov promluvil o Putinově zdravotním stavu

Evropa

18:41 - Ukrajina už má dost polovičatých řešení své situace a „speciálních“ modelů přístupu k Evropské unii, oznámil dnes šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.

17:57 - Nizozemsko přestane od 31. května odebírat ruský plyn, protože odmítá platit za dodávky v rublech. Zastavení dodávek čeká i dánská firma Orsted.

17:20 - Do ČR přišlo z Ukrajiny od začátku války 211 HIV pozitivních osob, 155 žen a 56 mužů, jejich průměrný věk je 41 let. Z nich 203 už mělo nákazu diagnostikovanou a léčilo se v zemi původu, v čemž chtěli i v Česku pokračovat, proto vyhledali odborná centra.

16:58 - Momentálně sice Rusko inkasuje miliardové příjmy za vývoz ropy, seznam zemí, kam ji může prodávat, se ale tenčí. Potenciální zákaz dovozu na evropský trh však odběratelé v Asii v čele s Čínou a Indií plně nenahradí. Zprávu přinesl server Business Insider.

Rusko těžce shání kupce pro svou ropu

Ekonomika

16:54 - Začal summit EU věnovaný ruské invazi na Ukrajinu. Lídři se baví o pomoci Kyjevu a o protiruských sankcích. Později se na dálku připojí Zelenskyj.

16:44 - Rusko plánuje zavést mechanismus pro splácení dluhopisů, který má obejít americké sankce a zabránit tomu, že se země dostane do platební neschopnosti. Návrh je podobný systému pro placení za ruský plyn a má zahraničním investorům umožnit otevřít si v ruských bankách účty jak v rublech, tak v tvrdé měně.

Rusko má plán, jak splácet zahraniční dluh

Ekonomika

16:15 - V ulicích východoukrajinského Severodoněcku se odehrávají tvrdé boje s ruskými vojáky a oběti přibývají s každou hodinou, řekl v telefonickém rozhovoru s agenturou AP starosta města Oleksandr Strjuk.

15:55 - Zabití francouzského novináře odsoudilo ukrajinské ministerstvo zahraničí. „Ruská armáda ostřeluje vozidlo, které mělo evakuovat civilisty z válečné zóny u Severodoněcku. Francouzský novinář, který tuto misi pokrýval, byl zabit. Toto zabití důrazně odsuzujeme. Seznam ruských zločinů proti pracovníkům médií na Ukrajině se stále rozšiřuje,“ napsal mluvčí ministerstva Oleh Nikolenko.

15:50 - Ruské ostřelování Mykolajivu 30. května poškodilo 21 domů a zranilo jednu osobu.

15:31 - Maďarsko má dál výhrady k návrhu embarga na ruskou ropu, řekl premiér Viktor Orbán. Výjimku pro ropovody podporuje, chce ale také řešení pro případ jejich poškození.

15:26 - Náklady na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky letos odhaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na 6,9 miliardy korun. Na zdravotním pojištění za ně od státu a zaměstnavatelů očekává platby zhruba o 2,4 miliardy nižší. V pondělí to uvedli zástupci VZP.

VZP vyčíslila náklady na zdravotní péči pro uprchlíky na téměř sedm miliard

Domácí

15:09 - Největší ruská ropná společnost Rosněfť navrhla vyplatit za loňský rok rekordní dividendu. Umožní jí to silný růst cen suroviny na světových trzích, který se částečně dostavil jako reakce na západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.

Rosněfť chystá rekordní dividendu, část cizinců se k penězům dostane těžko

Ekonomika

14:52 - V Luhanské oblasti zemřel při ruském ostřelování humanitárního vozidla francouzský novinář, uvedl gubernátor. Podle něj pracoval pro stanici BFMTV.

14:50 - Devítiletou holčičku zabil včerejší ruský dělostřelecký útok v obci Myrolibjivka v Chersonské oblasti. Zranění utrpěli rovněž sedmiměsíční kojenec a pětiletá dívka.

14:28 - Dánsko odmítlo platit za dodávky ruského plynu v rublech a chystá se zastavit dovoz z Ruska, informuje agentura Bloomberg.

14:01 - Rusko napadením Ukrajiny porušilo dohodu se Severoatlantickou aliancí podepsanou před 25 lety, a NATO proto může zasáhnout do bojů. V neděli to v rozhovoru s agenturou AFP řekl náměstek generálního tajemníka aliance Mircea Geoana.

Náměstek NATO: Rusko porušilo dohodu, na východě Evropy můžeme zasáhnout

Evropa

13:16 - Státy EU se opět neshodly na detailech embarga na ruskou ropu. Zákaz dovozu s výjimkou pro ropovody mají podle navrhovaných závěrů podpořit lídři.

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenskyj při své první cestě mimo Kyjev navštívil zničený CharkovVideo: Volodymyr Zelensky via Storyful, AP

12:57 - VZP očekává, že náklady na léčbu ukrajinských uprchlíků budou asi 6,9 mld Kč.

12:34 - Na ulicích Severodoněcku na východě Ukrajiny se odehrávají tvrdé boje a oběti přibývají každou hodinu, řekl v rozhovoru s agenturou AP starosta města.

12:22 - Rusko vyslalo směrem k ukrajinským hranicím další vojáky a rakety. Nacházejí se teď v Kurské oblasti. Serveru Meduza to potvrdil ruský gubernátor oblasti Roman Starovoit.

11:05 - Pražští hasiči začali ráno v Malešicích stavět stany pro ukrajinské uprchlíky. Kapacita bude 150 míst a součástí bude zázemí včetně jídelny a sprch.

10:31 - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko na třetí pokus překročil hranici mezi Ukrajinou a Polskem. Porošenko se měl původně v Litvě zúčastnit parlamentního shromáždění NATO. Teď se chystá na sjezd a summit Evropské lidové strany v nizozemském Rotterdamu. Vycestování mu původně neumožnili pohraničníci kvůli absenci některých dokumentů.

10:28 - Evropská unie by měla dát perspektivu členství v bloku všem evropským zemím, které o to projeví zájem, včetně Ukrajiny, řekl slovenský premiér Eduard Heger. Za nevyhnutelné označil snížení závislosti zemí na dodávkách energií z Ruska a odmítl kompromisy vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

9:50 - Ruští vojáci už od začátku války zabili nejméně 243 ukrajinských dětí a 444 dalších zranili. Na Telegramu to uvedl úřad generální prokurátorky.

9:23 - „Nemyslím, že Scholz, Macron a Draghi chtějí, aby Putin vyhrál, to ne. Ale bojí se, že kdyby Ukrajina vyhrála, svět by se změnil a oni by ztratili na významu,“ píše na Twitteru ruský šachový velmistr Garri Kasparov.

9:15 - Nejméně tři civilisté byli zabiti a dva zraněni v Pokrovském a Bachmutském okrese Doněcké oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci hlídkují v zákopech u Bachmutu v Doněcké oblasti.Video: Reuters

9:00 - „Musíme ustanovit koalici ochotných. NATO stále formálně nic nedělá. Tato impozantní aliance jen sleduje, co se děje. Musíme se koordinovat v tom, co na Ukrajině děláme, a uvědomit si, že pokud neuhasíme požár tam, rozšíří se do dalších částí Evropy,“ řekl ve vysílání televize Sky News britský poslanec a bývalý voják Tobias Ellwood.

8:50 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylučuje možnost tripartitních telefonických rozhovorů s prezidenty Turecka a Ruska, pokud by s takovým scénářem souhlasil i Vladimir Putin. Pro ukrajinský server ZN.UA to řekl Zelenského mluvčí.

Zelenskyj ustoupil. U rozhovoru s Putinem může být Erdogan

Válka na Ukrajině

8:45 - Mohutná exploze v Mariupolu má za následek několik zraněných a několik vysklených oken z okolo stojících domů. „Podle místních médií okupanti panikaří,“ píše stanice Nexta. Neteř ruskými vojáky dosazeného starosty Jevnhena Balytského je mezi zraněnými.

8:36 - Dosáhla evropská jednota svého stropu? Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka se na otázce embarga na ruskou ropu začíná jednota EU vůči Rusku pomalu rozpadat.

8:04 - Melitopolem otřásl výbuch. Podle místních médií se cosi stalo ráno poblíž obchodního domu Kvartal.

7:30 - Volodymyr Zelenskyj se v neděli vydal poprvé od začátku války mimo Kyjevskou oblast. Na své návštěvě Charkova a okolí uvedl, že místní regionální správa i starosta pracují hladce, a propustil šéfa bezpečnostní služby.

6:55 - Rusové podnikli v noci na pondělí dva raketové útoky na Oděskou oblast. Pokouší se zničit most přes ústí Dněstru, který je mimo provoz, uvedl vojenský správce Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Tlaková vlna poškodila několik domů. Jednu střelu vzduch-země vypálenou z ruského bombardéru se podařilo sestřelit.

6:34 - Rusové se chystají od Izjumu zaútočit na Slovjansk v Doněcké oblasti. Přeskupují kvůli tomu své jednotky, varoval v pondělí v pravidelné svodce ukrajinský generální štáb.

6:31 - O víkendu probíhaly tvrdé boje na jihu Ukrajiny v Chersonské oblasti, kde ukrajinské jednotky podnikly protiútok. Podle amerického Institutu pro studium válek (ISW) protiútok zhatil ruské plány a zatlačil Rusy do defenzivy a donutil je vyslat do oblasti posily.

6:07 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Paříž, že na Ukrajině rozdmýchává neonacismus: „Bohužel, pokud jde o podněcování ukrajinského nacionalismu, neonacismu, Francie hraje jednu z iniciativních rolí. Je nám smutno, že to vidíme.“

Stěžoval si, že Paříž aktivně vyzbrojuje Ukrajinu, mimo jiné útočnými zbraněmi, dodala totiž na Ukrajinu samohybné houfnice ráže 155 mm Caesar. Nelíbí se mu francouzská vyjádření, že má Ukrajina „vést válku do vítězného konce“ a „porazit Rusko“.

Dobytí Donbasu je prioritou, ostatní regiony ať se rozhodnou samy, řekl Lavrov

Válka na Ukrajině

6:00 - Ukrajinské jednotky bojující u Chersonu zlikvidovaly 67 ruských okupantů, 27 kusů nepřátelské techniky, jedno velitelské stanoviště a místo, odkud byla naváděna bezpilotní letadla, uvedlo velitelství Jih. Dodalo, že nepřítel v oblasti posiluje, přisunul tam 120 tanků T-62 a obrněných transportérů. Situace je podle něj stále napjatá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám