Hlavní obsah

VZP vyčíslila náklady na zdravotní péči pro uprchlíky na téměř sedm miliard

Náklady na zdravotní péči o ukrajinské uprchlíky letos odhaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na 6,9 miliardy korun. Na zdravotním pojištění za ně od státu a zaměstnavatelů očekává platby zhruba o 2,4 miliardy nižší. V pondělí to uvedli zástupci VZP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka budou celkové reálné náklady zřejmě nižší než nynější odhad. „Je to číslo, které je podle mého názoru na horní hranici odhadu,” uvedl.

V něm pojišťovna počítá s maximálním odhadem 350 tisíc uprchlíků, z nichž každý bude potřebovat zdravotní péči za zhruba 26 400 korun, což je asi 60 procent průměru českých pojištěnců.

Do Česka ale přicházejí i vážně nemocní uprchlíci, například pacienti s rakovinou nebo cystickou fibrózou. Zatím vykázaná péče za měsíc březen je podle Kabátka řádově ve vyšších desítkách milionů, ale nejde o konečná čísla.

„Domníváme se, že celá řada se zapojí do pracovního procesu nebo bude zemi opouštět, takže (náklady) budou spíš klesat,” dodal Kabátek.

Část již pracuje, další se vrací

Největší zdravotní pojišťovna zatím zaregistrovala zhruba 333 tisíc ukrajinských pojištěnců. Jiné zdravotní pojišťovny evidují dalších 38 tisíc osob. Podle údajů VZP už pětina uprchlíků v produktivním věku pracuje.

Podle dat pojišťovny je již zaměstnáno či podniká téměř 35 tisíc Ukrajinců, tedy asi 18 procent z těch v produktivním věku.

Ukrajinci potíže pracovního trhu nevyřeší, říká Dlouhý

Ekonomika

V produktivním věku je celkem 190 tisíc z nových ukrajinských pojištěnců VZP. Dětí je 125 tisíc, dospělých žen 152 tisíc a dospělých mužů 57 tisíc.

V současné době za ty, kteří nepracují, hradí po dobu jednoho roku zdravotní pojištění stát. Měsíčně odvádí za každého stejně jako za české děti, seniory či nezaměstnané, a to 1979 korun, od července to bude 1597 korun.

VZP očekává, že příjmy z těchto plateb a odvodů pracujících budou při počtu 350 tisíc uprchlíků asi 4,5 až 4,7 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám