Hlavní obsah

Soud poslal do vězení pět zaměstnanců z lodi Costa Concordia

– Grosseto • Aktualizováno

Rozsudek 20 až 34 měsíců vězení vynesl v sobotu soud v italském Grossetu nad pěticí zaměstnanců lodní společnosti Costa Crociere, jejíž výletní loď Costa Concordia loni ztroskotala u břehů italského ostrova Giglio. Nehodu nepřežilo 32 lidí. Oznámily to agentura ANSA a AP.

Foto: Max Rossi , Reuters

Lidé relaxují na pobřeží na dohled vraku.

Článek

Na základě vyjednané dohody o vině a trestu v sobotu soud vynesl verdikt nad kormidelníkem lodi, krizovým manažerem společnosti Costa Crociere a třemi důstojníky posádky. Všichni byli odsouzeni za mnohonásobné zabití z nedbalosti.

Nejvyšší trest 34 měsíců dostal krizový koordinátor Roberto Ferranini. O čtyři měsíce nižší trest soud uložil řediteli lodního hotelu, zatímco dva palubní důstojníci a kormidelník dostali tresty od dvaceti do 23 měsíců vězení.

Právníci podle agentury Reuters upozornili, že žádný z této pětice pravděpodobně za mřížemi neskončí, protože tresty kratší než dva roky byly odloženy a delší tresty by mohly být nahrazeny domácím vězením či veřejně prospěšnými pracemi.

Právní zástupci obětí označili nízké tresty za "ostudné" a uvažují o odvolání.

Schettino se řeší zvlášť

Soudní proces tak čeká jen kapitána lodi Costa Concordia Franceska Schettina. Jeho případ projednává soud zvlášť. Prokuratura ho viní z neúmyslného zabití 32 osob, reálně mu hrozí až 20 let vězení.

Obhajoba se ve středu znovu domáhala i v jeho případě uzavření dohody o vině a trestu. Ta už byla ale Schettinovi jednou zamítnuta. Tuto možnost soud při květnovém předběžném řízení povolil jen pětici z původních šesti obžalovaných a trval na tom, aby se Schettinem byl veden řádný proces.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Kapitán Costy Concordie Francesco Schettino (vlevo) u středečního přelíčení.

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal u břehů Itálie v noci 13. ledna 2012. Plavidlo najelo na mělčinu a částečně se převrátilo. Vyprošťování rozměrného vraku trvá dodnes.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám