Hlavní obsah

Kapitánovi lodě Costa Concordia hrozí až dvacet let za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italskému kapitánovi Francescovi Schettinovi za loňskou havárii výletní lodi Costa Concordia, při níž zahynulo 32 lidí, hrozí 20 let vězení. Ve středu to podle agentury APA prohlásil státní zástupce Francesco Verusio.

Foto: Max Rossi , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Článek

Schettinovi právní zástupci se pokusili spor urovnat smírem a navrhli trest vězení ve výši tří let a čtyř měsíců, prokuratura to ale odmítla jako "směšné".

"Schettino nepochopil, že mu hrozí 20 let, k procesu by tak mělo dojít," řekl Verusio.

Kapitán je podle státních zástupců klíčovou osobou, neboť podle nich havárii nejen způsobil, ale také předčasně opustil potápějící se loď a je zodpovědný za několikanásobné zabití z nedbalosti a ublížení na zdraví.

Foto: Reuters

Kapitána lodi Costa Concordia Francesko Schettina odvádějí policisté.

Na smíru se s prokuraturou naopak v úterý dohodli Roberto Ferrarini, krizový manažer rejdařství Costa Crociere, kterému loď patřila, kormidelník plavidla a tři další členové posádky. Výměnou za přiznání viny by jim tak soud měl uložit trest v maximální výši dva roky a deset měsíců. Očekává se, že o tom soudce rozhodne v červenci.

Luxusní výletní loď Costa Concordia ztroskotala 13. ledna 2012 u toskánského pobřeží. Na palubě bylo v době nehody více než 4200 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám