Hlavní obsah

Solidární Švédsko pošle chudým zemím milion dávek vakcíny od AstraZeneky

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko oznámilo, že prostřednictvím iniciativy Covax při Organizaci spojených národů (OSN) daruje chudým zemím milion dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca. Skandinávská země očkovací látky od AstraZeneky podává jen pacientům starším 65 let, a má jich tedy nadbytek. V pondělí o tom informovala agentura AP.

Foto: Ann Wang, Reuters

Vakcína proti koronaviru od firmy AstraZeneca.

Článek

„V boji s pandemií musíme udělat vše, co je v našich silách, a to všude na světě. Sledujeme, jak pandemie ve světě řádí, lidé umírají a děti nechodí do škol,“ řekl v pondělí švédské televizi SVT ministr pro rozvojovou spolupráci Per Olsson Fridh s tím, že se jeho země chce zachovat solidárně.

Darované vakcíny převezme a přerozdělí mezinárodní inciativa Covax, kterou zaštítila OSN. Jejím cílem je zajistit bezplatné očkování pro 92 chudých zemí.

Podle agentury AP by měla zásilka milionu darovaných dávek od AstraZeneky putovat do pandemií těžce sužované Indie.

Řecko nabízí vakcínu mimo pořadí, ovšem jen od AstraZeneky

Zahraniční

Další pomoc bude následovat

Švédský koordinátor očkování Richard Bergstrom řekl agentuře AP, že by mohla skandinávská země brzy darovat ještě další vakcíny. „Je to jen milion. A my máme další čtyři nebo pět milionů dávek očkovací látky od AstraZeneky, o které se můžeme podělit později,“ uvedl.

Indie v pondělí znovu oznámila více než 300 tisíc nových nákaz koronavirem za den; je to již po dvanácté za sebou. Za posledních 24 hodin počet infikovaných vzrostl o 368 147. Úmrtí přibylo 3417, uvedlo podle agentury Reuters indické ministerstvo zdravotnictví. V neděli byla hlášena čísla ještě vyšší – 392 488 infekcí a 3689 úmrtí.

Pandemie ničí indický venkov

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám