Hlavní obsah

Snowdena navrhli Norové na Nobelovu cenu za mír

Právo, DPA, vpl
Oslo

Dva poslanci norského parlamentu ve středu oznámili, že společně navrhli na udělení Nobelovy ceny za mír za rok 2014 Edwarda Snowdena, bývalého externího spolupracovníka americké Národní bezpečnostní agentury. Ten odhalil, že USA ilegálně sledovaly komunikaci zahraničních politiků i miliónů obyčejných lidí.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

„Snowden přispěl k odhalení extrémní úrovně sledování ze strany národů proti jiným národům a občanům. Veřejná diskuse a politické změny po jeho odhaleních přispěly ke stabilnějšímu a mírovějšímu světovému pořádku,“ uvedli socialističtí poslanci Baard Vegard Solhjell, bývalý ministr školství a životního prostředí, a Snorre Valen.

Nominace na prestižní ocenění znamená však jen to, že Snowdenovo jméno bude spolu s jinými zvažovat Nobelův výbor jmenovaný norským parlamentem. Pětičlenný výbor jména nominovaných zásadně nezveřejňuje, někdy je však oznámí navrhovatelé – jednotlivci nebo instituce.

Nejvyšší šéf výzvědných služeb USA James Clapper chce, aby Snowden vrátil dosud nezveřejněné tajné dokumenty. Clapper ve výboru Senátu pro kontrolu tajných služeb prohlásil, že zveřejnění postupů NSA způsobilo „hluboké škody“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám