Hlavní obsah

Šéf rozvědek USA chce, aby Snowden vrátil nezveřejněné dokumenty

– Washington • Aktualizováno

Nejvyšší šéf výzvědných služeb Spojených států James Clapper chce, aby bývalý analytik americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden vrátil dosud nezveřejněné tajné dokumenty. Snowden, který se nyní před americkou justicí skrývá v Rusku, loni vynesl materiály o výzvědné praxi tajných služeb USA.

Foto: ČTK/AP

Šéf výzvědných služeb USA James Clapper

Článek

Clapper během středečního jednání ve vlivném výboru Senátu pro kontrolu výzvědných služeb prohlásil, že zveřejnění výzvědných postupů NSA způsobilo "hluboké škody". Teroristé prý díky získaným informacím mění způsoby vzájemné komunikace, což agentům ztěžuje pátrání.

"Výsledek je to, že stát je méně chráněn a bezpečí občanů se snížilo," řekl Clapper.

Aféra kolem sledovacích aktivit NSA otřásla loni mimo jiné evropskou politickou scénou. Vyšlo najevo, že NSA sledovala internetovou a telefonickou komunikaci nejen miliónů Evropanů, ale i státníků, údajně i německé kancléřky Angely Merkelové. Německo i Francie, ale také zástupci EU začali o problematice s americkou administrativou intenzivně jednat.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Americký prezident Barack Obama v souvislosti s aférou přislíbil změnit práci špionážních agentur, USA podle něj již nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. Oznámil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Snowden pracoval i na ambasádě v Indii

Počítačový technik Edward Snowden, který v minulosti pracoval pro americké tajné služby, působil také na ambasádě USA v Dillí. Podle serveru Foreign Policy tam...

Výběr článků

Načítám