Hlavní obsah

Snowden zůstává na letišti v Moskvě, Rusko ho USA nevydá

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil v úterý odpoledne, že Američan Edward Snowden, který zveřejnil, že americká tajná služba NSA ve velkém monitoruje mobilní telefony a komunikaci na internetu, je stále v Moskvě. Zůstává v tranzitu na letišti Šeremetěvo. Putin zároveň při návštěvě ve Finsku uvedl, že Moskva Snowdena nevydá USA.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rusko se podle Putina "nechystá vydat" uprchlíka, protože Rusko nemá s USA dohodu o vydávání. Povyk okolo amerických žádostí o vydání Snowdena pak přirovnal k pokusu ostříhat prasátko: "Vřískotu bude spousta, ale vlny málo."

Putin uvedl, že Snowden zůstává svobodným člověkem, zároveň ale dodal, že čím dříve si vybere cílovou destinaci, tím lépe, napsala BBC. "Jako tranzitní cestující má právo koupit si letenku a letět, kam se mu zlíbí," zdůraznil Putin.

Jakákoli obvinění na ruskou adresu kvůli Snowdenově příletu do Moskvy jsou podle ruského prezidenta "blábol a nesmysl", protože tento přílet byl i pro Rusy "naprosto nečekaný"

Kerry vyzval k vydání

Americký ministr zahraničí John Kerry už vyzval Rusko k vydání Snowdena, který je stíhán v USA za špionáž. Kerry ale současně ujistil, že kvůli Snowdenovi „není nezbytné stupňovat konfrontaci s Ruskem”.

„Chtěl bych vyzvat ke klidu a k rozumu. Doufáme, že Rusko není na straně někoho, kdo je uprchlíkem před spravedlností, osobou obviněnou z porušování zákonů v druhé zemi,” řekl Kerry. „Neusilujeme o konfrontaci, nikomu neporoučíme, jen podáváme žádosti (o Snowdenovo vydání) v rámci běžné procedury, která už nemůže být normálnější,” podotkl.

Výraz respektování práva

Kerry připustil, že Rusko a USA „technicky” nemají dohodu o vydávání podezřelých, nicméně připomněl, že USA v posledních dvou letech „bez velkého povyku, hněvu a malicherných hádek” vydaly sedm osob, o něž Rusko žádalo. Vydání Snowdena tak považuje za výraz respektování práva.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ještě před Kerryho vystoupením označil za „absolutně nepodložené a nepřijatelné” pokusy vinit Rusko z porušování amerických zákonů v souvislosti se Snowdenovým případem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám