Hlavní obsah

Americké špehování prý zmařilo spiknutí teroristů ve více než 20 zemích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní sledovací programy amerických tajných služeb podle tamních úřadů pomohly zabránit potenciálním teroristickým spiknutím ve Spojených státech a v dalších více než 20 zemích. Uvedla to agentura AP. V rámci sporného monitorovacího programu prý úřady detailně prověřovaly informace týkající méně než 300 telefonních čísel.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Díky dvojici sledovacích programů USA také shromáždily milióny hrubých údajů o telefonické komunikaci. Vyplývá to z dokumentu americké špionáže, ze kterého kromě AP cituje i agentura Reuters. Američtí vyšetřovatelé se tak prý také dostali k „mozku“ tajného plánu na útok na newyorské metro z roku 2009.

Spis nechaly kolovat americké zpravodajské služby, které se tak spolu s vládou prezidenta Baracka Obamy podle Reuters zřejmě snaží vyvrátit obvinění, že při vyšetřování případných tajných plánů radikálů překročily přípustnou hranici špehování.

Na program, v jehož rámci americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sbírají milióny údajů o telefonické a internetové komunikaci, upozornil bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden. Podle vlády je však takovýto sběr údajů legální a podléhá přísným kontrolám.

Foto: Jason Lee, Reuters

Bývalý zaměstnanec americké rozvědky Edward Snowden vyzradil mimo jiné existenci tajného programu zaměřeného na monitorování internetového prostředí.

Dokument, který nechali kolovat američtí zpravodajci, se zabývá dvěma programy NSA. Jedním z nich je monitorovací program nazývaný Prism, v němž se od internetových společností shromažďují údaje o internetové komunikaci. Další program NSA shromažďuje takzvaná metadata, tedy informace v surovém stavu bez prozrazení totožnosti zákazníků velkých amerických telefonních operátorů, která zachycují všechny hovory těchto klientů na čísla v USA a v zámoří.

Z dokumentu podle AP také vyplývá, že americký federální soud pro dohled nad zpravodajskými službami v zahraničí (FISC) oba programy pro shromažďování údajů každých 90 dní kontroluje. Každých pět let musí být sesbírané údaje zničeny, uvádí spis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám