Hlavní obsah

Slovenští lékaři zatím nouzový stav nepociťují, ale neschvalují ho

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V patnácti slovenských nemocnicích platí od úterý nouzový stav. „Mám podanou výpověď a prvního prosince chci odejít. Pokud mě ve čtvrtek přinutí dál chodit do práce, tak nastoupím, ale s takovými způsoby nesouhlasím,“ řekl Právu anesteziolog Univerzitní nemocnice na bratislavských Kramárech.

Foto: Právo

Univerzitní nemocnice v bratislavských Kramárech

Článek

Podobně se vyjadřovala většina oslovených lékařů, kteří vesměs nechtěli prozradit svá jména. „Držet tady lékaře nařízením o nouzovém stavu zavání diktaturou. Copak jsme ve válce?“ položila otázku jedna lékařka. Další zdravotník prozradil, že výpověď nepodal, ale dnes toho lituje. „Označují nás za nenažrance, kterým nestačí navýšení platu o 300 eur. Nikdo nebere v úvahu, že naše situace se neřeší už dvacet let,“ dodává.

Radikálně k nouzovému stavu přistupuje chirurg, který tvrdí, že od čtvrtka ho v práci určitě neuvidí. „Nouzový stav mi může být ukradený. Já mám zakoupenou letenku, slíbenou práci v zahraničí a ve čtvrtek už nebudu na Slovensku,“ usmívá se.

Jeho kolega nevěří, že slíbených 300 eur lékaři dostanou. „Možná nám přidají, ale zastaví nám příplatky a odměny, takže v konečném důsledku nezískáme nic,“ mávne rukou.

Prezidentovi jsme najednou dobří, napsal lékař

Někteří lékaři se v napjaté situaci uchylují ke zvláštním tahům. Bratislavský chirurg Peter Malinovský například zveřejnil nepravdivé informace o zdravotním stavu prezidenta Ivana Gašparoviče a premiérky Ivety Radičové. Jak informoval server čas.sk, Malinovský poslal několika lékařům e-mail, že hlava státu byla hospitalizována. „Leží na Kramárech, na infuzi, údajně ho seklo v krční páteři. Na to jsme mu dobří, co?“ napsal chirurg v mailu určeném desítkám kolegů.

Prezidentská kancelář reagovala na tyto informace pobouřeně. „Prezident byl minulou středu na Kramárech, ale není pravda, že byl na infuzi, nebo že byl hospitalizován. Považujeme za nepřípustné, aby jakýkoli lékař nebo zdravotnický pracovník zveřejňoval osobní údaje pacientů a porušoval lékařské tajemství, a to bez ohledu na to, zda se jedná o prezidenta, premiérku nebo jinou osobu,“ uvedl mluvčí hlavy státu Marek Trubač.

V otevřeném dopise premiérce Malinovský napsal, že patřil mezi ty lékaře úrazové chirurgie, kteří v pátek 25. listopadu pomáhali předsedkyni vlády s bolestivým ramenem. „Jsem rozhořčena, když někdo zveřejní informace o mém zdravotním stavu,“ reagovala Radičová.

Povolávací dekret

Ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik v úterý uvedl, že lékaři dostanou ve čtvrtek povolávací dekret od obvodního úřadu s nařízením nastoupit do služby. Výběr konkrétních zdravotníků je na ředitelích jednotlivých nemocnic, které jsou v nouzovém stavu. Ministr se obrátil s prosbou o pomoc na své kolegy v sousedních státech.

Vláda od úterý vyhlásila stav nouze v 15 z 96 nemocnic. V případě odchodu nespokojených lékařů, kteří k 1. prosinci podali hromadnou výpověď, by slovenským nemocnicím chyběly čtyři stovky doktorů. Nejvážnější situace je v žilinském kraji, kde ruší plánované operace. Lékaři trnavské nemocnice nechtějí ve čtvrtek nastoupit do práce navzdory nouzovému stavu. Podle zdejšího odborového předáka Patrika Prince budou mít tito lékaři prvního prosince již statut nezaměstnaných, čili tato situace se jich netýká.

400 lékařů stáhlo výpověď

Celkově na celém Slovensku bylo z původně podaných 2400 výpovědí staženo 800 výpovědí. Zvrat nastal především v košické nemocnici, kde v úterý stáhlo výpovědi 140 lékařů. „Ve výpovědi je nadále 28 lékařů. Zákaz přijímání pacientů byl zrušen,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Jaroslava Oravcová. Celkově už v Košicích stáhlo výpověď 175 zdravotníků.

Krizová opatření:
zvýšení počtu sanitní vozů z 280 na 330
připraveno osm vrtulníků
posílení tísňových linek 155
zřízení tísňových linek na ministerstvu zdravotnictví a v nemocnicích
vytvoření krizového štábu
zabezpečená pomoc ze zahraničí
zapojení ozbrojených sil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám