Hlavní obsah

Slovenský poslanec vulgárně nadával exministrovi vnitra přímo v parlamentu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Poslanec za vládní stranu Svoboda a Solidarita (SaS) Igor Matovič ve čtvrtek přímo v plénu slovenského parlamentu vulgárním výrazem označujícím mužské přirození vynadal bývalému ministru vnitra Robertu Kaliňákovi. Předcházelo tomu obvinění Kaliňáka, že Matovič je zloděj. Oba následně zmizeli za plentou a jejich kolegové se obávali, že tam došlo k fyzické potyčce.

Foto: Peiger Marián, ČTK

Poslanec Igor Matovič

Článek

„Za plentou mi Kaliňák podal ruku a nabídl mi tykání. To mě překvapilo. Zároveň mi ale řekl, že je právník, a proto mě obvinil ze zlodějství tak, aby to nebylo možné napadnout,“ řekl v televizi TA3 Matovič. Při obvinění ze zlodějství vycházel Kaliňák z tvrzení, že Matovič údajně neplatí studentům, kteří roznášejí jeho regionální noviny. Matovič toto obvinění odmítl. Následně se strhla slovní hádka a téměř bitka.

V době incidentu byly mikrofony vypnuty, ale slovní výměnu i použití vulgárního slova označujícího mužský genitál Matovič potvrdil. Ostrou výměnu názorů i použití sprostého výrazu slyšeli také jejich kolegové, kteří to médiím potvrdili.

Předseda parlamentu Richard Sulík se za plentou osobně přesvědčil, že oba poslanci pouze diskutují a následně do mikrofonu oznámil: „Pánové měli názorové neshody, k žádnému fyzickému kontaktu nedošlo.“

Matovič se následně Kaliňákovi veřejně omluvil.

Tento poslanec se před časem dostal do konfliktu také s místopředsedkyní opoziční Slovenské národní strany Annou Belousovovou. Ve svých regionálních novinách ji označil slovem „Anča“. Belousovová k němu v plénu přikročila, zeptala se ho, zda článek psal on, a po jeho přiznání mu uštědřila facku. „Byla taková lehounká, mateřská,“ zlehčoval tehdy situaci Matovič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám