Hlavní obsah

Slovensko má nakoupit americké stíhačky F-16 za téměř tři miliardy dolarů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ruské stíhačky MiG-29 má Slovensko vyměnit za americké stroje F-16. Deník Sme ve středu informoval, že slovenské ministerstvo obrany už mělo o nákupu rozhodnout. Resort obrany tvrdí, že rozhodnutí zatím nepadlo.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-16. Ilustrační foto

Článek

Američané nabídli zemi ke koupi 14 stíhaček, o kolik má Slovensko ve skutečnosti zájem, není jasné.

Podle listu nakoupí Slovensko modernější verzi amerických stíhaček F-16 Block 70/72 za 2,91 miliardy dolarů (téměř 65 miliard korun). Příslušnou nabídku schválil americký Kongres. Do konce měsíce by se k nákupu měla vyjádřit bezpečnostní rada Slovenské republiky a slovenská vláda.

Ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) tvrdí, že zatím jsou na stole nabídky pro nákup amerických strojů F-16 i švédských stíhaček Jas-39C Gripen. Slovenské letectvo momentálně používá dosluhující ruské stíhačky MiG-29.

„Smlouva na jejich provoz platí do roku 2019, ale už dnes je jasné, že se bude muset prodlužovat. Američané totiž dodají F-16 až přibližně za pět let,“ píše deník Sme. V případě gripenů by jejich dodání trvalo asi dva roky.

Gripeny používá například české i maďarské letectvo. Česká republika a Slovensko mají dohodu o společné ochraně vzdušného prostoru. Zatím není známé, jak by případný nákup amerických strojů F-16 zkomplikoval uplatňování této dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám