Hlavní obsah

Slovensko jedná s Ukrajinou o dodávce houfnic Zuzana, potvrdil ministr obrany

Bratislava

Slovensko jedná s Ukrajinou o dodávce samohybných houfnic Zuzana nebo o opravě poškozených bojových vozidel. V případě houfnic Zuzana by to byl na rozdíl od nedávno darovaného systému protivzdušné obrany S-300 prodej. V nedělním diskusním pořadu slovenské televize Za pět minut dvanáct to řekl ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Naď

Článek

„Kabinet o tom jednal v utajeném režimu a přijal k tomu usnesení, které nebylo zveřejněné, protože by utajení ztratilo smysl,“ řekl ministr. V utajeném režimu byla podepsána s Ukrajinou smlouva.

Zda by se jednalo o verzi Zuzana 2000, nebo Zuzana 2, by se mělo vyjasnit až během diskuse, poznamenal ministr podle webu deníku Nový čas. Dodal přitom, že se však jedná i o dalších možnostech.

„A mluvíme také o možnosti, že by poškozená ukrajinská bojová vozidla a tanky T-72 nebo T-55 přijely na naše území a v našich vojenských opravárenských podnicích bychom je opravovali a vraceli zpět na Ukrajinu,“ upřesnil.

Tajná akce potvrzena. Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300

Zahraniční

Premiér Eduard Heger v pátek oznámil, že Slovensko darovalo Ukrajině na její žádost svůj systém protivzdušné obrany S-300. Podle médií v té době už byl systém na Ukrajině a jeho přeprava trvala v utajení dva dny. Systémy S-300 ze sovětské éry používají střely k zneškodnění vojenských letounů a střel. Složeny jsou z několika vozidel, včetně radarů a odpalovacích zařízení.

Spojené státy slíbily, že na oplátku za postoupení systému S-300 Ukrajině, přesunou na Slovensko jeden svůj protivzdušný systém Patriot.

Reklama

Výběr článků

Načítám