Hlavní obsah

Slovenská poslankyně si vzala pákistánského běžence. Poznala ho přes seznamku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Devětatřicetiletá slovenská poslankyně Silvia Petruchová se v sobotu provdala za muslimského uprchlíka Jásira Šahzada, který žije v berlínské ubytovně pro uprchlíky a žádá německé úřady o azyl. Informoval o tom Denník N.

Foto: Obycajniludia.sk

Silvia Petruchová

Článek

Petruchová, která byla letos v březnu zvolena do slovenského parlamentu za stranu Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti, se kvůli svalové dystrofii pohybuje na invalidním vozíku. Šahzada poznala před rokem a půl přes internetovou seznamku. Pákistánec přijel do Evropy před osmi lety. Žil ve Švédsku, kde studoval farmacii, ale školu nedokončil. Poslankyně potvrdila, že bude používat příjmení Šahzad.

Podle svých slov se však obává, že její manžel azyl nezíská, protože se zpřísnily podmínky a německé úřady pokládají Pákistán za bezpečnou zemi. Jako žadatel o azyl nemůže Pákistánec opustit Německo, ale poslankyně často cestuje za ním a denně si telefonují. „Jsem tam téměř každý měsíc,“ uvedla Petruchová.

Svatba v zastoupení

Svatební obřad se uskutečnil v zastoupení. „Šahzada znám a plně mu důvěřuji. Když přijedu do Berlína, je o mě dobře postaráno. Jsem odkázána pouze na něho a vím, že je to člověk, s nímž chci prožít zbytek svého života,“ řekla poslankyně.

Petruchová označila manžela za inspirativního člověka. „Začali jsme si povídat a pochopila jsem, že lidé z jakékoli kultury nebo vyznání mohou mít stejný pohled na svět i život a dokážeme najít hodně společných hodnot,“ uvedla. Manželé by chtěli začít společný život na Slovensku. „Varovala jsem ho, že Slovensko není moc přátelské k cizincům,“ dodala poslankyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám