Hlavní obsah

Slovenská firma prodá Ukrajině osm houfnic Zuzana 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská státní akciová společnost Konštrukta Defence prodá Ukrajině osm kusů samohybných houfnic Zuzana 2. Na sociální síti to ve čtvrtek potvrdil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Profimedia.cz

Slovenské samohybné houfnice Zuzana 2

Článek

Příslušný kontrakt v hodnotě přes 40 milionů eur (990 milionů korun) byl podle ministra podepsán ve středu. „Další výborná zpráva pro Ukrajinu. Podařilo se nám uzavřít kontrakt na prodej houfnic Zuzana 2,” uvedl Naď.

„Kontraktu předcházely týdny intenzivního jednání. Situace na Ukrajině si vyžaduje naše maximální nasazení, odbornost a upřímný zájem,“ konstatoval Naď.

Čaputová se potkala se Zelenským. V Kyjevě podpořila přijetí Ukrajiny do EU

Evropa

Naď označil uzavření kontraktu za výbornou zprávu také pro zmíněnou státní akciovku, jejíž zaměstnanci získají stabilitu pro další období.

Slovenská vláda ve středu rozhodla, že země daruje Ukrajině vojenský materiál v hodnotě 21,6 milionu eur (téměř 534 milionů korun).

Zmíněný vojenský materiál pochází ze skladu slovenské armády. „Nedošlo k žádnému nákupu materiálu, který bychom teď posouvali dál. Nebude nám to chybět a Ukrajině to pomůže,“ řekl Naď.

Lidé z ukrajinského příhraničí míří na Slovensko kvůli potravinám

Evropa

Putinovi to neřekneme

Dodávky vojenského materiálu se podle ministra nebudou blíže specifikovat, dohodli se členové Severoatlantické aliance. „Na co dávat Putinovi seznam věcí, které tam jdou,” dodal ministr.

Začátkem dubna darovalo Slovensko Ukrajině protiraketový systém S-300.

Vzdušný prostor Slovenska mezitím chrání čtyři baterie protiraketového systému Patriot, které zemi dodalo Německo, Nizozemsko a Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám