Hlavní obsah

Šestiletý chlapec v Polsku zachránil svou matku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko

Šestiletý chlapec z polského města Rybnik, ležícího asi 20 kilometrů od hranic s Českem, zachránil svou matku, která náhle omdlela a v bezvědomí se zhroutila na podlahu. O případu informovala televize TVN 24.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V bytě kromě syna už nikdo další nebyl. Hoch ale neváhal a zavolal na tísňovou linku 112. Dispečerce oznámil adresu, na kterou má přijet sanitka, a také vykonal všechny pokyny, než dorazila pomoc: otočil matce hlavu, aby mohla volně dýchat, otevřel dveře od bytu a přivolal sousedy.

„Žena je naživu a její život není v ohrožení," zdůraznila televizní stanice a dodala, že šestiletému Rafalovi pogratuloval premiér Mateusz Morawiecki, který hocha obdaroval mimo jiné polskou vlajkou.

Kamaráda zachránil před utonutím, dvanáctiletý školák za to získal ocenění

Domácí

„Je úžasné, že chlapec znal číslo tísňové linky a počínal si velice odhodlaně," uvedl šéf katovické pohotovosti Wojciech Brachaczek. „Chválu si zaslouží také sousedé a dispečerka," dodal s tím, že dispečeři jsou pro podobné situace školeni, protože jinak se hovoří s dospělými a jinak s dětmi.

Sám Rafal novinářům řekl, že o tom, že má volat 112, se dozvěděl ve školce a taky od matky a otce. „Ne," rázně odpověděl na otázku, zda se bál. Poskytnutí pomoci v ohrožení života pokládá za snadné, je to prý hračka.

Už se mu jednou stalo, že šel s matkou po ulici a ta kvůli nemoci najednou omdlela. Začal mávat na řidiče - a zastavil policejní vůz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám