Hlavní obsah

Kamaráda zachránil před utonutím, dvanáctiletý školák za to získal ocenění

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Když se pod vodou přestal hýbat, věděl dvanáctiletý Robert Lebeda z Prahy, že jeho kamarád je v ohrožení života. Spolu s ostatními kamarády jej vytáhl z vody, Robert však věděl, že vyhráno ještě není a okamžitě začal s resuscitací. V nemocnici se pak dozvěděl, že tím svému kamarádovi zachránil život. Za to si odnesl ve čtvrtek speciální ocenění projektu Dětský čin roku, který oceňuje děti, jež pomohly ostatním.

Dvanáctiletý chlapec zachránil svého kamaráda před utonutím, odnesl si za to ocenění Dětský čin rokuVideo: Novinky

 
Článek

Za vším přitom původně stálo klukovské vytahování. Když byli během prázdnin na koupališti, rozhodl se Pavel, že překoná svého kamaráda Roberta a přeplave celý bazén pod vodou. Což se mu nakonec mohlo stát osudným.

„Pavel přeplaval koupaliště pod vodou, už se nemohl vynořit, nadechnout a při vynořování si rozsekl obočí, ani nedýchal,“ popsal Robert.

Okamžitě tak začal s resuscitací, nastavil kamaráda do stabilizované polohy a ošetřil i rozseklé obočí. „Moc nereagoval, měl vyvalené oči, hrudník úplně nafouklý, byla to těžká situace,“ popsal s tím, že se do podobné situace dostal poprvé. Zvládl ji však na výbornou, v nemocnici se později dozvěděl, že pohotovou reakcí zachránil svému kamarádovi život.

Foto: Facebook SDH Colupice

Hasičskému sportu se dvanáctiletý Robert věnuje už od čtyř let

Dvanáctiletý Robert se přitom už od čtyř let věnuje hasičskému sportu a záchranářem by chtěl být i v dospělosti, což potvrzuje jeho matka, která je na něj velmi pyšná. „Myslím si, že je to nebezpečné povolání, ale je to asi jeho sen. Je to jediný kroužek, kde vydržel. Na to, že je to obrovský rošťák, tak má prostě srdce na správném místě. Vždy pomohl, když někdo něco potřeboval,“ zmínila Šárka Kadlečíková.

Skoro 600 dobročinných příběhů

Robertův čin nyní ocenil nadační fond Dětský čin roku, který v rámci stejnojmenného projektu každoročně oceňuje žáky základních a speciálních škol a žáky víceletých gymnázií, kteří vykonali nějaký dobrý skutek či si všimli dobrého skutku svého stejně starého kamaráda.

Ve čtvrtek si Robert odnesl během slavnostního vyhlášení na Staroměstské radnici v Praze ocenění za záchranu lidského života.

Mezi dalšími byla například i čtrnáctiletá Karolína Neslušanová, která si odnesla speciální ocenění za to, že se se spolužáky zapojila do akce Srdce s láskou darované. Vytvořili tak srdce pro Jednotku intenzivní a resuscitační péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jelikož považují práci na tomto oddělení za ohromně náročnou, kterou nelze vykonávat bez dobrého srdce.

Do patnáctého ročníku tohoto projektu přišlo letos přes 580 příběhů. „Je velmi osvěžující číst tyto příběhy. Některé jsou inspirativní, jiné velice dojímavé. Ale ze všech vždycky cítím velkou naději. Naději v to, že dobro mezi námi je a vždy bude,“ zmínil k tomu herec Aleš Háma, který každoročně slavnostní vyhlášení moderuje.

Další ocenění projektu Dětský čin roku 2019
Pomoc ostatním
Laura Čurejová (9 let)
Laura ještě donedávna bydlela s rodiči a pěti sourozenci na vesnici. Po požáru jejich domu se dostala do dětského domova. Pomáhá tam bratrovi s úkoly a mladším dětem rovněž s oblékáním či sprchováním. Čte jim pohádky a rozdává pro potěšení obrázky, které ráda maluje. Také občas chodí zpívat písničky babičkám z nedalekého domova důchodců. Laura se někdy vídá s tatínkem, který za ní a jejími sourozenci občas přijde na návštěvu. Stýská se jí ovšem po mamince, kterou už dlouho neviděla.
Pomoc starším lidem
Jan Trnka (14 let)
Honza se podělil o příběh jeho babičky. Ta jednou pospíchala na autobus, aby se dostala včas k lékaři. Protože ale neměla u sebe drobné, řidič jí odmítl bankovky rozměnit a vykázal ji z autobusu. Ostatní cestující už netrpělivě vyhlíželi, kdo autobus zdržuje, najednou se mezi nimi ale postavil cizí kluk, který babičce Honzy jízdenku sám zaplatil.
Kolektivní pomoc
Laura Lahodová (13 let)
Laura popsala dobré skutky, s nimiž se již od první třídy setkává ve škole. Všichni školáci tam připravují výrobky, které se prodávají na Dnech otevřených dveří a na vánočních jarmarcích. Peníze z prodaných výrobků posílá Lauřina škola každý rok v rámci projektu Adopce afrických dětí dívce v Keni. Ta by bez finanční pomoci nemohla studovat.
Pomoc přírodě
Kateřina Krajíčková (11 let)
Katka žije ve Slezské Ostravě, v bývalé hornické kolonii. Velmi se ji líbí tamější fungující komunita lidí, kteří se dokáží společně semknout a podílet se na zlepšování okolního prostředí. Několikrát do roka organizují brigády na úklid místního parku a blízké znečištěné krajiny. Letos v létě likvidovali černou skládku, do úklidu se zapojili nejen dospělí, ale i děti.
Dobrý nápad
Edita Rušidi (13 let)
Edita má příbuzné v Makedonii, kam několikrát do roka jezdí na návštěvu. Vídává tam také děti z chudých rodin, které se nemají tak dobře jako ona. Před pár lety se proto rozhodla kamarádům z Makedonie alespoň trochu pomáhat – nosí jim věci a hračky, které už sama nepotřebuje, a za ušetřené kapesné je zve do zoo nebo na zmrzlinu.
Pomoc n@ netu
Jan Vlček (11 let)
Honza pomohl spolužačce Ádě, kterou přes sociální síť Instagram kontaktoval dospělý muž, který jí zasílal obscénní fotky a zkoušel jí i telefonovat. Áďa se to bála říct rodičům, ale Honza neváhal a zašel spolu s ní za třídní učitelkou, které celý problém popsal. Ta zavolala Ádiným rodičům, kteří posléze kontaktovali i policii, a muže se povedlo vypátrat
Speciální ocenění
Amálie Bartáková (14 let)
Amálka se při pobytu v nemocnici, ve které strávila delší dobu, seznámila s tříletým chlapečkem Petříkem. Ten byl v nemocnici sám, protože pocházel ze sociálně slabší rodiny a jeho maminka ho navštěvovala jen zřídka. Amálka se s Petříkem skamarádila a ten jí byl vděčný za každou minutu, co s ním strávila, za hraní i objetí.
Karolína Kubátová (9 let)
Karolína citlivě vnímá situaci dvou spolužáků ze školy, jejichž tatínek vážně onemocněl. Jeho manželka se o něj nyní musí starat, a proto nemůže chodit do práce. Ve škole proto zorganizovali v rámci zahradní slavnosti charitativní jarmark. Každá třída zde prodávala různé předměty vyrobené samotnými dětmi. Peníze z prodeje pak byly odevzdány rodině, která se ocitla v těžké životní situaci. Karolína velmi doufá, že se brzy najde lék, díky němuž se tatínek jejích spolužáků uzdraví.

Reklama

Výběr článků

Načítám